nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Zsidongó

Megjelent a zsidóságról szóló, Zsidongó című ismeretterjesztő gyermekkönyvsorozat két új kötete magyar és angol nyelven, CD-melléklettel Verő Bán Linda tollából.

MTI | 2011. július 30.
|  

A szerző több éve foglalkozik kisgyermekes családok informális oktatásával a zsidóságról, ennek során azonban nagy hiányát látta egy olyan könyvsorozatnak, amely szülőknek és gyermekeknek egyaránt segít megismerkedni a zsidó hagyományokkal – ismertette Verő Tamás, a fővárosi Frankel Leó utcai zsinagóga rabbija a könyvek születésének hátterét az MTI-nek.

Mint elmondta, szerző a Hillel Alapítvány munkatársa, aki eleinte csak a Frankel Leó utcai zsinagóga közösségéhez tartozó családok oktatásával foglalkozott, de a Zsidongó könyvsorozat elkészítésével sikerült elérnie egy lényegesen tágabb olvasótábort, amelynek tagjai általában nem vallásos emberek, de érdeklődnek a zsidó hagyományok iránt.

„A könyvekkel az oktatáson kívül alkalmat szeretnénk teremteni arra, hogy a családok tagjai, a nagyszülők, a szülők, a nevelőszülők és a gyermekek, zsidók és nem zsidók, hívők és nem hívők őszintén és szabadon beszélgessenek egymással a zsidóságról, tabuk, elvárások, előre megfogalmazott helyes válaszok nélkül” – fogalmazott a rabbi.
Verő Tamás megemlítette, hogy a Héber dalok zsidó ünnepekre című könyv – amelyet D. Koronyi Ágnes illusztrált – által közzétett énekek egyebek mellett a gyermek Mózes megtalálásáról, a hanukáról és a zsidó újévről szólnak. A Paller Eszter által illusztrált Mesés képek egy zsidó család életéből című kötet a gyermekek számára is közérthető módon, színes ábrák segítségével mutatja be többek között az esküvői sátrat, azaz a hüpét és általában a zsidó esküvői szokásokat, a péntek esti zsinagóga-látogatásokat és a gyermekvárás boldog időszakát, illetve a temetők családi felkeresésének sajátosságait.

A 2007-ben indult sorozatban korábban már megjelent a Mit jelent zsidónak lenni?, a Hanukai zsidongó, a Purimi zsidongó, a Pészáchi zsidongó, az Őszi ünnepek zsidongója, a Maja és Beni jel-képes zsidongója és a Széder esti zsidongó című kötet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X