nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Zsidó sajtótörténeti adatbázist hoztak létre az interneten

Szabadon hozzáférhető zsidó sajtótörténeti adatbázist hoztak létre az interneten - tudósít a Háárec című izraeli napilap keddi száma.

MTI | 2010. december 29.
|  

A www.jpress.org.il címen elérhető adatbázisban jelenleg 13 ország 20 folyóiratának, köztük az Egyenlőség című magyar nyelvű hetilapnak a számai találhatók meg összesen több mint 400 ezer oldal terjedelemben. A héber, angol és francia nyelven működő honlapra felkerültek a legkorábbi héber nyelvű napilap, az 1886 és 1888 között Szentpéterváron megjelenő Hayom, valamint a Jerusalem Post előfutárának számító Palestine Post számai is. Az újságok teljes szövege kereshető.

A Történelmi Zsidó Sajtó elnevezésű projekt az Izraeli Nemzeti Könyvtár és a Tel-avivi Egyetem közös kezdeményezése. A Háárec cikke szerint a digitalizáció előtt a lapokat mikrofilmeken és nyomtatott formában őrizték a világ különböző archívumaiban.

Az Egyenlőség című magyar nyelvű hetilap 1882 és 1938 között jelent meg Magyarországon. Az adatbázisban egyelőre csak az 1892-es és az 1898-as évad számai találhatók meg összesen 2011 oldal terjedelemben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X