nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Zászlót használni tilos!

Külföldi államok zászlóinak az ukrán állami intézményekre történő kitűzését tiltó törvénytervezetet nyújtott be az Ukrán Néppárt (UNP) képviselőcsoportja szerdán a kijevi parlamentnek.

MTI | 2009. július 9.
|  

Az ukrán állami zászlóról címet viselő törvénytervezet egyik megalkotója, Jaroszlav Dzsozsik, az UNP elnökhelyettese a sajtónak elmondta: „a jogszabály megóvja Ukrajnát a nemzetiségi konfliktusoktól, amelyek azáltal alakulhatnak ki, hogy egyes régiókban az állami intézményekre külföldi államok zászlóit tűzik ki”. „A törvénytervezet megtiltja az ilyen cselekményeket, mivel ezek sértik az Ukrajna nemzeti jelképe iránti tiszteletet” – idézték a honatyát ukrán hírportálok.

A képviselő egyebek mellett kifejtette, hogy olyan törvényi szabályok bevezetésére is szükség van, amelyek nem engedik az állami jelképek gondatlan használatát, mert az kárt okoz az államnak és rontja hírnevét. Dzsozsik úgy vélte, a 12 cikkelyből álló, az ukrán alkotmánynak a nemzeti jelképek állami védelméről szóló részén alapuló törvénytervezet – ha elfogadják – megszilárdítja majd az ukrán társadalmat.

Az UNP Kárpátalja megyei szervezete az utóbbi hónapokban többször tiltakozott a helyi államhatalmi szerveknél, követelve a magyar nemzeti lobogók eltávolítását a magyarlakta települések közintézményeiről, jóllehet a nemzetiségi kisebbségekről szóló ukrán törvény szavatolja a kisebbségek számára a nemzeti jelképek használatát az általuk lakott településeken.

Információ
X