nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ukrajna: további enyhítést, nyelvi chartát ígérnek

Egy magyar EP-képviselő kérdésére válaszolt Janukovics ukrán államfő, és válaszában nyelvi chartát ígért.

MTI | 2010. április 28.
|  

Ukrajnában rövidesen elfogadják a regionális és kisebbségi nyelvek chartáját, amely az oktatás, az igazságszolgáltatás és a közigazgatás területén egyaránt biztosítja majd a megfelelő nyelvhasználati jogokat – mondta kedden Strasbourgban Viktor Janukovics ukrán elnök.

A nemrég hivatalba lépett államfő az Európa Tanács parlamenti közgyűlési ülésszakának volt a vendégszónoka, és a képviselők több kérdést intéztek hozzá az ukrajnai kisebbségek helyzetével kapcsolatban. A nyelvi chartára tett ígérete Braun Márton fideszes országgyűlési képviselő kérdésére adott válaszában hangzott el. Braun – mint arról telefonon tájékoztatta az MTI brüsszeli tudósítóját – azt kérdezte Janukovicstól, terveznek-e további enyhítéseket a nyelvhasználati előírások tekintetében. A képviselő emlékeztetett arra: az új ukrán vezetés már lehetővé tette, hogy az ukrán nyelvű érettségi, illetve felvételi tételeket lefordítsák a konkrét intézmény oktatási nyelvére.

Az oroszbarátként ismert új ukrán elnök támogatóan szólt a kisebbségi jogokról, és Braun Márton szerint pozitív elmozdulás figyelhető meg Ukrajnában a kárpátaljai magyarság szempontjából is. Az ET parlamenti közgyűlésének napirendjén szerepelt egyébként az 1930-as évek szovjetunióbeli „nagy éhínségéről” – ukránul: holomodorról – való megemlékezés is. Janukovics erről azt mondta, hogy a tragédiát nem lenne helyes az ukránok elleni népirtásnak tekinteni, mert az éhínség áldozatai a sztálini Szovjetunió egész lakosságának köréből kerültek ki. Janukovics álláspontja szöges ellentétben áll az előző államfő, Viktor Juscsenko véleményével, aki szerint a holomodor az ukránok ellen irányuló népirtási cselekedet volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X