nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Deklarált az ukrajnai kisebbségellenesség

Politikai nyilatkozatot fogadott el az Országgyűlés hétfőn az ukrajnai kisebbségeket rosszul érintő politikai döntésekkel kapcsolatban.

MTI | 2009. december 1.
|  

A képviselők 331 igen és 8 tartózkodás mellett fogadták el a nyilatkozatot.

A dokumentum rögzíti: az Országgyűlés úgy értékeli, hogy Ukrajnában, az etnikailag vegyes lakosságú területeken kisebbségellenes hangulatot keltő események, valamint az ukrán médiában egyre sűrűbben felbukkanó kisebbségellenes megnyilvánulások az országban élő, különböző nemzetiségű közösségek kapcsolatainak megromlását idézhetik elő.
Az Országgyűlés problémának látja, hogy az ukrán végrehajtó hatalom egyre nagyobb mértékben korlátozza a kisebbségek – köztük a magyar kisebbség – anyanyelvi oktatáshoz való jogát, többek között a magyar nyelvű kisebbségét is.

A politikai nyilatkozat kiemeli: a kisebbségi nyelvű érettségi, valamint egyetemi felvételi vizsga megszüntetése, a kisebbségek nyelvén való tankönyvkiadásnak, illetve az iskolák ilyen tankönyvekkel való ellátásának adminisztratív akadályozása, továbbá a magyar nyelvű egyházi iskolák állami támogatásának megszüntetése a kisebbségi, így a magyar tannyelvű oktatási intézményrendszer ellehetetlenülését eredményezi.

Az Országgyűlés reményét fejezi ki, hogy a jövőben az ukrán kormány megszünteti az elmúlt időszakban keletkezett kisebbségjogi problémákat – áll a dokumentumban, amely hozzáteszi: a magyar parlament kinyilvánítja, hogy kész intenzív párbeszéd keretében az ukrán féllel közösen áttekinteni a problémákat és azok megoldási lehetőségeit.

Információ
X