nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tájkép e tér
Zászló mint tájkép

Tudjuk, hogy a bot és vászon együtt már zászló – de lehet-e egyben tájkép is?

nyest.hu | 2014. augusztus 18.
|  

A skandináv típusú zászlókkal kapcsolatban kérdezi olvasónk:

Úgy tudom, az ukrán zászló színei is a skandináv sárga-kékre megy vissza. Konkrétabban Mazepa svédekkel kötött szövetsége után terjedt el a használata. Igaz ez?

Először is fontos tisztázni, hogy semmiféle „skandináv sárga–kékről” nem beszélhetünk: e két szín így együtt kizárólag a svéd zászlóban bukkan fel. A Wikipédia adatai szerint a két szín már a 13-14. században felbukkan a halicsi-volhinyai nagyhercegség zászlaján. A 15. század eleji grünwaldi csata leírásai is említik a „rusziak” kék-sárga zászlajait. E színek használata tehát jóval megelőzi Mazepa korát.

Más kérdés, hogy a mai ukránok őseinek körében más zászlókat is használtak, pl. vörös-fekete, vörös-olívazöld vagy málnavörös színűeket. A kék-sárga kombináció az 1848-as népek tavaszán, Lemberg környékén kezdte felvenni az ukránság színeinek szerepét. A két szín elrendezése azonban sokáig nem szilárdult meg, és lényegében csak az 1990-ben, a kijevi városi tanács döntésével vált véglegessé, hogy a kék van felül, a sárga alul. (A köznyelvben azonban gyakran máig sárga-kék zászlóról beszélnek.)

Zászló mint tájkép
Forrás: Wikimedia Commons / Dobrych / CC BY-SA 2.0

Az ukrán zászló színeinek egyetlen értelmezése értelmezése – a vexillológiában (zászlótanban) általában használatos  színszimbólikán túl – az, hogy a kék az eget, a sárga a végtelen búzamezőket jelképezi, így a zászló egyfajta tájkép. A fordított elrendezésre is van hasonló magyarázat: eszerint a sárga a templomok aranykupoláit, a kék pedig a Dnyeper vizét jelképezi. Ezek természetesen utólagos értelmezések, nem ezek alapján tervezték a zászlókat, melyek története jóval korábbra megy vissza.

Vannak azonban zászlók, melyeket eleve „tájképnek” terveztek. Ilyen például a Komi Köztársaság kék-zöld-fehér zászlaja: ezen a kék az ég, a zöld a fenyőerdő, a fehér pedig a havas mezők színe. Ugyanezeket a színeket variálja a lívek zászlaja: a zöld a parti erdőket jelképezi, a fehér a tengerparti homokos sávot, a kék pedig a tengert – itt tehát a tengerről nézzük a partot. A zászló arányai megfelelnek a természetben megfigyelhető arányoknak (a fehér sáv keskenyebb, mint a zöld és a kék), ugyanakkor a sávok 2:1:2 aránya megfelel a lívek hazájának, Lettország zászlajának arányaival.

Észt táj
Észt táj
(Forrás: Facebook)

A zászló és a tájkép megint másfajta viszonyban van egymással az észteknél. Az észt zászlót egyáltalán nem szokás az észt táj képével azonosítani, viszont az észtek körében dívnak az olyan tájképek, melyeken a zászló kék-fekete-fehér színei rajzolódnak ki.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 LvT 2014. augusztus 18. 22:09

Addendum:

Ha jól vagyok informálva a XI–XII. sz. fordulóján önálló Przemyśli Fejedelemség címere volt a mai ukrán zászlóéhoz hasonló színű: kék alapon arany kétfejű sas [*,1,2]. Gondolom ez voltaképpen Rosztyiszlavics-ház címere lehetett: ők Zvenyigorodból származtak és a Terebovli Fejedelemséget is bírták: e két utóbbi címere is két alapon sárga alakos [3].

A przemyśli színek a fentieket egyesítő Halicsi Fejedelemségben is használatosak voltak, csak a sast oroszlán helyettesítette [4], nyilván a Lvovnak nevet adó és azt központtá tevő Lev (Leo) Danyilovics nagyfejedelem jelképeként (a kék alapon várkapun belépő arany oroszlán végig Lvov címere [5]). Ezt a szimbólumot átvette a Halics-Volhíninai Fejedelemség (Királyság) és lengyel utódalakulata is [6]. A grünwaldi csatában is a résztvevő halicsiak nyomán jelentek meg ezek a színek.

[*] A kétfejű sas a Rurik-dinasztia címere. Az a címertörési gyakorlat, hogy a leányág kék alapon helyezi el az arany címeralakot, máshol is ismert a környéken: az opolei (felső-sziléziai) Piastok jelképe is keletkezett az „általános” Piast-sast variálva.

[1] en.wikipedia.org/wiki/Principality_of_Peremyshl

[2] pl.wikipedia.org/wiki/Ziemia_przemyska , pl.wikipedia.org/wiki/Ziemia_sanocka

[3] uk.wikipedia.org/wiki/Файл:Zvenyhorodl_h.png , uk.wikipedia.org/wiki/Теребовля

[4] en.wikipedia.org/wiki/File:Galitsia_3.gif

[5] pl.wikipedia.org/wiki/Lwów

[6] uk.wikipedia.org/wiki/Галицько-?...князівство , pl.wikipedia.org/wiki/Województwo_ruskie , hu.wikipedia.org/wiki/Kárpátaljai_vajdaság

[7] pl.wikipedia.org/wiki/Herb_Piastów_górnośląskich

Információ
X