nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mészáros Antóniáért emeltek szót
Welt am Sonntag: összeomolhat a magyar sajtó

A magyar közmédiában zajló elbocsátásokról közölt terjedelmes elemzést a Welt am Sonntag.

MTI | 2011. július 18.
|  

A konzervatív német vasárnapi lapban Stefanie Bolzen a Befogni a szájat Magyarországon című cikk bevezetőjében arról írt: Orbán Viktor miniszterelnök minden alkalommal felháborodottan cáfolta azt a vádat, hogy Magyarországon felszámolják a sajtószabadságot.  Most mégis a közszolgálati médiumok csaknem 600 újságíróját bocsátották el, „véletlenül a bírálókat” – fogalmazott a szerző.

A cikkíró szerint a magyar európai uniós elnökség befejeztével a kormányfő megvalósítja mindazt, amit már hónapokkal korábban bejelentett. Budapest – mint írta – nyomást gyakorol a kritikus sajtóra, először a rendkívüli módon vitatott sajtótörvénnyel, most pedig a közszolgálati médiában zajló tömeges elbocsátásokkal.

A szerző emlékeztetett arra, hogy a kormány a leépítést a túl magas létszámmal, illetve a takarékoskodás szükségességével indokolta. Mindezt nem lehet kétségbe vonni – tette hozzá a szerző, utalva arra, hogy Orbán Viktor valamennyi elődje tervezte ugyanezt. Húsz éve ugyanis világos, hogy a régi struktúrákkal nem működnek tovább a dolgok – fogalmazott a cikkíró, ugyanakkor feltűnőnek nevezte, hogy az elbocsátottak között több tucat olyan újságíró van, aki kritikus tudósításaival tűnt ki, megemlítve Mészáros Antóniát, a magyar televízió korábbi műsorvezetőjét.

Stefanie Bolzen utalt arra, hogy az év elején „Orbán médiatörvénye” Európa-szerte „címoldalra” került. Ez a törvény most – mint fogalmazott – a magyar sajtót „kiegyensúlyozott tudósításra” kötelezi. Annak betartását az említett médiatanács ellenőrzi, amelyben kizárólag Orbán „pártbarátai” ülnek – hangoztatta a szerző, aki szerint a brüsszeli tiltakozásra Magyarország néhány módosítással válaszolt. A törvény lényegén azonban semmi változás nem történt – fogalmazott a szerző, utalva Navracsics Tibor igazságügyi miniszter ezzel kapcsolatos kijelentésére.

A cikkíró szerint az újságokat és a folyóiratokat az összeomlás fenyegeti, amennyiben a „hiányzó kiegyensúlyozottság” miatt magas pénzbüntetésre ítélik őket.

”Magyarország átalakítása Orbán-birodalommá folytatódik tovább. Tegnap az alkotmány, ma a média, holnap a szociális rendszerek” – fogalmazott elemzésének végén a Welt am Sonntag újságírója.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X