nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Fülig James: @nudniq: azt hiszem, hogy Erdély átalakítása a dualizmus korában kezdődött, amikor elfogad...
  2021. 01. 16, 14:48  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: @szigetva: nem kisebb eltérés volt a két alakulat között, hanem kb egy megyényi: ...
  2021. 01. 13, 02:59  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: "vallásszabadságot biztosító Arany Bullára" XXIV. Hogy izmaeliták és zsidók tiszt...
  2021. 01. 13, 02:31  Százasak vagyunk?
 • szigetva: @Libertate: Onnan, hogy a Nyesten több, mint száz cikk címe alá odaírtam. Mederi téves ada...
  2021. 01. 12, 19:43  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Webby-díj: idén csak szerényen

Tavaly is szegényebbek voltunk egy rangos díjátadó ünnepséggel. Idén sem lesz másképp.

nyest.hu | 2009. június 3.
|  

2008-ban az Arany Glóbusz (Golden Globe) díjátadója maradt el, a forgatókönyvírók sztrájkja miatt. Idén pedig a Webby-díj átadóünnepségét törölték, a rossz gazdasági helyzetre való tekintettel.

A Webby-díjkiosztó az internetes közösségek egyik legnagyobb presztízsű éves eseménye, tulajdonképpen a webes Oscar. A díjat 1996-ban alapították azzal a céllal, hogy „felhívja a figyelmet erre a fejlődő, a kreatív önkifejezésre alkalmas technológiára, illetve, hogy bátorítsa azokat, akik felfedezik a benne rejlő esztétikai lehetőségeket" – mondta róla David A. Ross, a San Franciscó-i Modern Művészeti Múzeum (SFMOMA) igazgatója, a díj egyik szponzora.

A díjat azóta minden évben kiosztották: jelenleg mintegy 70 (!) kategóriában kaphatják meg a jelöltek. Ugyan egyes kategóriákban pénzdíjjal (a SFMOMA Webby-díj a legkiválóbb online művészeti tevékenység kategóriában pl. 50 ezer dollárral) is jár, a díjnak inkább az eszmei értéke jelentős.

Az eddigi díjazottak között szerepel többek közt Lisa Kudrow színésznő, Sarah Silverman komika és a Twitter mikroblog-oldal is. A kitüntetésekről egy 550 fős testület, a Nemzetközi Digitális Művészeti és Tudományos Akadémia dönt, amelynek pl. David Bowie előadóművész, énekes is a tagja.

A díjra bárki pályázhat, a verseny évről évre élesebb. A tavalyi, 12. átadóra 60 országból összesen 10 ezer pályázat érkezett. Az akadémia által kiosztott elismeréseken túl a jelöltekre szavazni is lehet, így négy kategóriában (weboldalak, online hirdetések, online filmek és videók, mobiltelefon) közönségdíjakat is osztanak. A jelöltekre minden évben több százezer szavazat érkezik világszerte.

Az idei gála elmaradásával a győzteseket – stílszerűen – online értesítik. A díjak kiosztásának módjáról még most egyeztetnek.

Címkék: Média, Web
Információ
X