nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vulkános viccek – hogy nevessünk kínunkban?

Az izlandi vulkánkitörés – bár az utazók és légitársaságok aligha találják viccesnek – számos neten terjedő poént szült.

MTI | 2010. április 21.
|  

„Az izlandi gazdaság végakarata volt, hogy hamvait szórják szét Európa fölött” – tucatjával születtek ehhez hasonló viccek az internetes blogokon és közösségi oldalakon az Európában közlekedési káoszt okozó izlandi vulkánkitörés óta.

A 320 ezres lélekszámú Izland mostanában kezdett kilábalni az ország gazdaságát összeomlással fenyegető válságból. A kormányt sokan hevesen bírálják azért, mert elfogadta, hogy 3,9 milliárd eurós kárpótlást fizessen Nagy-Britanniának és Hollandiának azokért a veszteségekért, amelyeket az Icesave online bank 2008 októberében bekövetkezett csődbe jutásakor szenvedtek el. Egy március elejei népszavazáson az izlandiak 93 százaléka nemet mondott arra, hogy a kormány magas kamatok beszámításával térítse meg a britek és hollandok kárát. Reykjavík ezután közölte, hogy igyekszik kedvezőbb feltételeket kiharcolni.

„Izlandi adófizető a briteknek és a hollandoknak: felejtsétek el az Icesave-et, csókoljátok meg a hamumat!” – ragadtatta el magát a napokban egy twitterező az adósságra utalva. (Az angol hamut – ash – csupán egy betű különbözeti meg az ass-től, ami finoman szólva feneket jelent.)

Jeremy Warner, a The Daily Telegraph című brit napilap szerkesztő-munkatársa blogjában reagált: „Izland bosszújának is nevezhetjük, mivel úgy tűnik, hatékonyabban nemigen kerekedhet egy kis ország egy nagyobb fölé, mint egy működő vulkán segítségével”. Mint hozzátette, ezzel a „húzással semmilyen kereskedelmi embargó nem veheti fel a versenyt”.

A vulkánkitörés hamuja, ami beborította a kontinens fölötti eget, megbénította az európai légiközlekedést. Sok ezren kényszerültek veszteglésre vagy utazásuk átszervezésére a légi járatok törlése miatt. „Pénzt küldjetek, ne hamut” – méltatlankodott egy netes kommentár a kialakult helyzetre célozva.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X