nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Vollebaek semmit nem old meg”

A Sme című szlovák napilap szerint a kisebbségügyi főbiztos állásfoglalásait mindkét fél a maga módján értelmezi, és erre példát is hoz.

MTI | 2010. január 7.
|  

Nem Európa tudja rendbe tenni a szlovák-magyar kapcsolatokat, hanem csakis a két ország választói - írta csütörtökön a Sme című szlovák napilap.

A liberális újság kommentátora szerint ezért a gyakorlatban szinte felesleges a vitás problémákkal olyan intézményekhez fordulni mint az EBESZ. Ezek már eleve egyik félnek sem adhatnak teljesen igazat, mert céljuk nem a döntéshozatal, hanem a kompromisszumok keresése.

Peter Morvay, a Vollebaek semmit sem old meg című írás szerzője leszögezi: a kisebbségügyi főbiztos állásfoglalásait is mindkét fél a maga módján magyarázza. Példaként Knut Vollebaek nyelvtörvénnyel kapcsolatos hétfői nyilatkozatának eltérő szlovák és magyar fordítását hozza fel.

Míg a szlovák fél szerint a főbiztos lényegesnek tartja, hogy „az államnyelv támogatása érdekében hozott lépések nem csökkentik a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek nyelvi jogait”, addig a magyar fordítás szerint Vollebaek csak megismételte: „Lényeges, hogy ezek a lépések ne csökkentsék a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek nyelvi jogait” – mutat rá a szerző. „Apró eltérés, de a mondat észrevehetően más értelmet kap.”

„A szlovák-magyar kapcsolatokat megoldani, vagy azokon legalább javítani csak Pozsonyban és Budapesten lehet” – vélekedik a szerző. „A javulás feltétele, hogy egyik országban se olyan kormányok legyenek hatalmon, amelyeknek a kapcsolatok kiéleződése az érdeke, s amelyek az országban élő kisebbségeket és a szomszédos országot is legyőzendő ellenségnek tartják” – húzza alá Morvay. Megjegyzi: Szlovákiának sajnos ma ilyen kormánya van, s nagy valószínűséggel – esetleg kisebb változásokkal – ilyen lesz a következő választási időszakban is. Magyarországon pedig valószínűleg az idén kerül hatalomra ilyen kormány.
„Amíg a szlovák és a magyar választók nem változtatják meg véleményüket, a külföld nem segít nekünk” – zárja írását a Sme publicistája.

Információ
X