nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvtörvény: kétoldalú tárgyalás kell

A Külügyminisztérium korainak tartja, hogy szerdán elfogadja a pozsonyi kormány a módosított szlovák nyelvtörvény végrehajtási rendeletét.

MTI | 2009. december 15.
|  

A Külügyminisztérium korainak tartja, hogy szerdán elfogadja a pozsonyi kormány a módosított szlovák nyelvtörvény végrehajtási rendeletét, erről a tárca kedden jegyzékben tájékoztatja a szlovák felet - közölte Szabó Vilmos külügyi államtitkár Budapesten.

A külügyi államtitkár, a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság társelnöke sajtótájékoztatóján közölte: mivel a bizottság eddigi ülésein nem sikerült minden bizonytalanságot tisztázni, további egyeztetések szükségesek.
Szabó Vilmos azt mondta: a szlovák kormánytól elvárható, hogy érdemben egyeztessen az ország kisebbségeivel a nyáron elfogadott és tiltakozást kiváltó államnyelvtörvényről.
A külügyi államtitkár felhívta a figyelmet arra is: a magyar és a szlovák kormányfő által szeptember 10-én Szécsényben elfogadott, 11 pontos nyilatkozat 5. pontjában a két fél vállalta, hogy elfogadja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosának ajánlásait a szlovák nyelvtörvénnyel és annak készülő végrehajtási rendeletével kapcsolatban.
Szabó Vilmos emlékeztetett, hogy a magyar fél december 15-re, keddre javasolta a kisebbségi vegyes bizottság újabb ülésének megtartását Budapesten, mivel a legutóbbi ülésen, december 4-én „a meghatározott napirendnek csak egy részét tárgyalták meg”, a pénteki meghívást azonban a szlovák fél nem fogadta el. Hangsúlyozta, hogy Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa és szakértői előzetesen késznek mutatkoztak arra, hogy a keddi egyeztetésen részt vegyenek.
A tárgyalások folytatásának szükségességéről szólva Szabó Vilmos kitért arra, hogy a szlovák nyelvtörvény végrehajtási dokumentuma, a magyar fél által megismert irányelvek olyan „új elemeket is behoznak, amelyek nem is szerepelnek a törvényben.” Hozzátette, Magyarország a megismert irányelvek alapján nem látja, hogy azokban figyelembe vették volna az EBESZ kisebbségi főbiztosának a nyelvtörvényre, továbbá a kisebbségeket védő törvény megalkotására vonatkozó ajánlásait.
Az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa a szlovák államnyelvtörvény módosításával kapcsolatban arra mutatott rá, hogy a kisebbségi nyelvek használatát garantáló és szabályozó normákat is módosítani kellene, továbbá komplex kisebbségi törvényt kellene létrehozni.
A külügyi államtitkár elmondta, a szlovák felet kedden jegyzékben tájékoztatják arról, miért tartják korainak, hogy a pozsonyi kormány szerdán döntést hozzon a szlovák nyelvtörvény végrehajtási rendeletéről. „A kétoldalú tárgyalás jelentheti a megoldást, ez mindkét ország alapvető nemzeti érdeke, és az, hogy a kisebbségek ne féljenek, ne érezzék magukat fenyegetve, ha meg akarják őrizni identitásukat, használni akarják anyanyelvüket” – jelentette ki Szabó Vilmos.
Szabó Vilmos elmondta, hogy hétfőn ebben az ügyben egyeztetést tartottak négy parlamenti párttal, és hangsúlyozta, hogy „egyetértés van a pártok között a helyzet megítélésében”. Hozzátette: „a teendőkről folyamatosan egyeztetünk, és fontosnak tartjuk, hogy minden párt a saját európai pártcsaládjával ismertese meg a helyzetet”.
Azzal kapcsolatban, hogy a legnagyobb szlovák kormányzópárt, a Smer december 8-án teljes jogú tagja lett az Európai Szocialisták Pártjának (PES) , az államtitkár hangsúlyozta, a PES arról is döntött, hogy monitoring csoportot állít fel, amely figyelemmel kíséri a Smer politikáját, s ha az eltérne, a PES irányvonalától, a határozat felülvizsgálható.

Információ
X