nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Cenzúra vagy öncenzúra?
Visszavonta az elnök a javaslatait?

Két napja írtuk: „Schmitt Pál megküldte az országgyűlésnek azt a dokumentumot, mely a készülő új alkotmányhoz kapcsolódó javaslatait tartalmazza. A 34 oldalas írásmű 17. oldalától két oldal plusz három sor terjedelemben az államfő nyelvpolitikai nézeteiről olvashatunk.″

nyest.hu | 2010. november 13.
|  

Többé azonban nem, a hivatkozott dokumentum ugyanis eltűnt a parlament honlapjáról. Két napja az alábbiakat írtuk:

Természetesen tévedés lenne azt hinni, hogy a dokumentumban kifejtett gondolatok közvetlenül a köztársasági elnöktől származnak. Az elnök hivatali apparátussal dolgozik, melynek az lenne a feladata, hogy biztosítsa: az elnöki hivatalból a köztársaság tekintélyét emelő, a köztársaság javát szolgáló javaslatok kerüljenek ki. Ha az elnök mégis maga tenne olyan javaslatokat, melyek szakmailag nem megalapozottak, akkor az apparátus kötelessége arról gondoskodni, hogy ezek ne kerülhessenek ki a hivatal falai közül.

[...] A köztársasági elnöknek tehát végső soron azzal a kérdéssel kellene szembenéznie, hogy kikkel veszi körül magát. Az ugyanis tarthatatlan állapot, hogy a köztársaság elnökét a sajtó és más személyek folyamatosan lehülyézik (ráadásul nehéz lenne azt állítani, hogy nem jogosan): ez ugyanis nem csak az elnök, hanem az egész Magyar Köztársaság tekintélyét sérti.

Most, úgy látszik, valaki végre lépett, és ha nem is a legelegánsabb módon, de véget próbál vetni az elnöki tekintély csorbításának. Az, hogy ez maga az elnök-e, az apparátusának a tagja, vagy valaki más-e (egyelőre még?) nem világos.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 FENTE LEVENTE 2010. november 17. 16:24

Emberek érzitek?Schmitt Pál a ti testvéretek.Lemezt kéne cserélnetek,s békében elélnetek életetek végéig.Emberek érzitek?Schmitt Pál úgy rajong értetek.

3 Dödölle 2010. november 14. 16:38

seta92 2010. november 14. 14:04

"...És ugyebár a nyelvművelők politikai viszonyulását is ismerjük a mindenkori hatalomhoz...."

Ha mán nyelv, hadd használjuk... Hasznosan...

2 seta92 2010. november 14. 14:04

Az rendben van, hogy smitpali hülye és közvetlen emberei is azok, ezt eddig is tudtuk. De azért azt senki ne feledje, hogy azt a szöveget, ami a magyar nyelv alkotmányba foglalt védelmét írná elő és "indokolja", nem ők (tehát az elnöki hivatal emberei) írták, hanem a nyelvművelők. Ahogy a 2001-es (hoppá! az is fideSS-korszak volt!) reklámnyelv-törvény szövegét grécsilászló gyártotta (a teljes érvelés és nyelvi fordulatok nála, nevén jegyzett írásaiban, interjúiban már korábban megtalálhatók), most ugyanúgy balázsgéza kezenyoma látszik a nyelvvel kapcsolatos "elnöki" javaslaton. Ez pont annyival gyengébb és zagyvább szöveg, amennyivel balázsgéza képességei gyengébbek grécsiétől. Az persze csak a nyelvművelőket nem ismerőknek furcsa, hogy gézuka már a komcsi hiller-minisztériumtól is 10 milliókat nyúlt le édesanyanyelvünk pályázatokkal stb., és most a fidesz korszakban megint ott van. géza ősmagyar-turulos elveivel ugyanis nem ellenkezik a pénzszerzés, hát igyekszik mindig tűzközelben lenni. És ugyebár a nyelvművelők politikai viszonyulását is ismerjük a mindenkori hatalomhoz.

1 peripetia 2010. november 13. 23:24

A vezér és hű cselédje, pala bácsi szélnek eresztette elődje kiváló csapatát. Megtöltötték az elnöki hivatalt olyan párttalpnyalókkal, akik olyan dokumentumot adtak ki a kezükből, amelyen még most is röhög az egész ország. Örülök, hogy nem csak én tartom alkalmatlannak a vén hülyét, hanem még sokan mások. Oszt rossz napot a vezérnek!

Információ
X