nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Marosvásárhelyen, a zsidó vértanúk emlékművénél
Villámcsődületet hat nyelven a diszkrimináció ellen

Villámcsődületet (flashmobot) hirdetett a zsidó vértanúk tiszteletére emelt marosvásárhelyi emlékműhöz szerda délutánra a Divers Egyesület a fasizmus és az antiszemitizmus elleni világnap alkalmából, a romákkal szembeni diszkrimináció ellen is tiltakozva.

MTI | 2011. november 9.
|  

A megmozdulás a United for Intercultural Action európai hálózat Iktasd ki a gyűlöletet kampányához illeszkedik, amelynek célja az etnikai, vallási és szociális előítéletek ledöntése, a roma közösségekkel szemben tanúsított viselkedésminták megváltoztatása.

A romák társadalmi beilleszkedését elősegítő CISPER központ is csatlakozott az európai szintű kezdeményezéshez, amelyet a fasizmus és antiszemitizmus elleni világnap alkalmával tartanak meg.

A szervezők jelezték: az akció flashmob jellegű, vagyis sem ünnepi szónoklatok, sem díszmeghívottak nem lesznek. Színművészek és a Divers Egyesület önkéntesei olyan szövegrészleteket olvasnak fel, amelyekből kiderül, hogy a hallgatás miért vezetett sok esetben népírtáshoz, és miként vezet ma is diszkriminációhoz. A szövegrészleteket román, magyar, angol, német, jiddis és roma nyelven is felolvassák a jelenlevőknek.

Az emlékezés után a résztvevőket a CISPER központ székhelyére várják, ahol Michelle Kelso Rejtett fájdalmak, illetve Carmen Avram Elfeledett Holokauszt című dokumentumfilmjét vetítik le.

A Krónika című napilap szerdai számában beszámolt arról, hogy Anne Frank naplója címmel a Budapesti Holokauszt Emlékközpont anyagából nyílt kiállítás a marosvásárhelyi Kultúrpalota előcsarnokában. Ez az esemény a fasizmus és antiszemitizmus elleni nemzetközi nap rendezvényei közé illeszkedik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X