nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Világméretű nyomozás egy szó után

A szótárírók megunták a könyvhegyeket, a lapozgatást és a levéltárakban való kutakodást. Végezzék ezt a munkát inkább mások!

nyest.hu | 2015. június 26.
|  

Az angol nyelv talán legátfogóbb szótára az Oxford English Dictionary, melyen 1857 óta dolgoznak a szakemberek. Ez nem csak értelmező szótár, hanem etimológiai szótár is egyben. Papír alapú 1989-es kiadása 20 vaskos kötetet töltött meg, de 1988 óta elektronikus formában is árusítják. A szócikkek szótörténeti részének fontos része az az információ, hogy egy szó mikor került a nyelvbe. Most a nyelvészek arra kérték fel az olvasókat, hogy segítsenek megtalálni a numpty [nampti] szó első előfordulását, írja a The Economic Times. De mit jelent az, hogy numpty?

A magyarban is lehet néha hallani a hatékonytalan szót, amely szokatlanul hangzik ugyan, de pontosan kifejezi azt, hogy ’nem/kevéssé hatékony’.

Ezt a szót ’hülye, bugyuta ember’ jelentésben kezdték az 1980-as években használni a skóciai Glasgow környékén. Az Oxford szótár szerint olyan emberekre is alkalmazzák, akik nem képesek hatékonyan megoldani a problémákat. Később pedig már melléknévként is terjedni kezdett a szó, ugyancsak ’hülye, bugyuta, nem hatékony’ jelentéssel. Ha valakit lenumptyzunk, az sértő, de nem nagyon durván.

Egy Numpty07 nevű felhasználó
Egy Numpty07 nevű felhasználó
(Forrás: Wikimedia Commons / Numpty07 / GNU-FDL 1.2)

A kutatás jelenlegi állása szerint a numpty első írásos előfordulása 1988-ból való, egy glasgow-i beszélt nyelvi fordulatokat bemutató könyvből, melynek szerzője Michael Munro. Ám a kutatók most arra kíváncsiak, hogy valóban Glasgow környékén kezdték-e a szót használni a nyolcvanas években, vagy esetleg Britannia más területein is alkalmazták. Illetve az is lehetséges, hogy már 1988 előtt is megjelent a szó nyomtatásban. Ám egy maroknyi szótárkészítő nyilvánvalóan nem tud minden nyomtatott dokumentumot elolvasni. Ehhez kérik most a beszélők segítségét.

Forrás

Oxford dictionary launches search for origins of word ’numpty’

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 ahitnehézcsapás 2015. június 26. 23:03

numb-epti > apti

nudli magyarul

Információ
X