nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Veszélyben a rozsomákok hűtőszekrényei

Az eurázsiai és észak-amerikai tundrákon élő rozsomák (Gulo gulo) eddig arról volt nevezetes, hogy rettenthetetlen ragadozó, amely még a farkassal is bátran szembeszáll. A menyétfélék családjába tartozó 15-20 kilogrammos állatról amerikai kutatók kiderítették, hogy nemcsak erős, hanem okos is.

MTI | 2012. augusztus 7.
|  

A Wildlife Conservation Society szakemberei azt vizsgálták, hogyan képes a rozsomák olyan időszakokat is túlélni, amikor alig akad zsákmányolni való állat (rágcsálók, nyulak, hegyi kecskék), illetve dög, például elhullott karibu vagy jávorszarvas. Megfigyeléseik alapján rájöttek a titok nyitjára. A rozsomák az el nem fogyasztott zsákmányt a hótakaró alá, illetve mély sziklarepedésekbe rejti, így az védve van rovaroktól és baktériumoktól írta a Der Spiegel című német hetilap.

Az európai borzzal rokonságban álló állat ellési ideje és a kölykök szoptatása február és április közé esik. Ezekben a hónapokban rendszerint kevés táplálék akad a rozsomákok számára. Ezek ilyenkor fölkeresik azokat a készleteiket, amelyeket még a tél elején, vagyis zsákmányban bővelkedő időszakban raktároztak el.

Rozsomák
Rozsomák
(Forrás: Wikimedia Commons / Spencer Wright / CC BY 2.0)

Egy 2010-ben készült tanulmány kimutatta, hogy rozsomákok főleg azokon a területeken élnek, amelyeket hosszabb időn át hó borít. A Föld légkörének melegedése, amelynek következtében folyamatosan zsugorodik a hófedte területek nagysága, komoly veszélyt jelent az éléskamrákra és így a rozsomákok jövőjére. Szakemberek ezért vizsgálják annak lehetőségét, hogy 2013-tól fölvegyék a veszélyeztetett fajok jegyzékére a rozsomákot.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Olman 2012. augusztus 7. 15:00

Ha bizonyos kórokozók nem pusztulnak el a tél hidegében, akkor a melegebb időszakokban elszaporodhatnak, kiszorítva, veszélyeztetve más élőlényeket.

1 Sigmoid 2012. augusztus 7. 10:43

Azt gondolná pedig az ember, hogy ha tél közepén nincs zsákmány, és enyhébb lesz a tél közepe, akkor egész évben lesz zsákmány...

Információ
X