nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Veszélyben a nemzetiségi színjátszás

A megvonások veszélybe sodorták a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségi színházak színvonalas működését – véli az ombudsman.

MTI | 2010. május 12.
|  

Veszélybe került a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségi színházak színvonalas működése az idei évben bevezetett finanszírozási szabályok miatt; ez Kállai Ernő ombudsman szerint elfogadhatatlan. A biztos a megoldást a finanszírozás átalakításában és pályázati források biztosításában látja.

Mint azt a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kiemelte, „a kisebbségi társulatoknak fontos szerepe van a különböző népcsoportok kulturális közeledésének elősegítésében, a kisebbségi identitás erősítésében, az anyanyelv használatának bátorításában, az anyaországi klasszikus és kortárs kultúra megismertetésében »élővé tételében«”.

Emlékeztetett arra, a kisebbségi kulturális jogok érvényesülését áttekintő múlt évi vizsgálata alkalmával felhívta a figyelmet arra, hogy az új támogatási rendszer várhatóan jelentős forráselvonást fog eredményezni az előadóművészeti törvény alapján regisztrált nemzetiségi színházak esetében.

„Megállapításaim időközben igazolást nyertek” – fogalmazott közleményében Kállai Ernő. Példaként említette az egyetlen saját kőszínházzal rendelkező nemzetiségi színházat, a Deutsche Bühne Ungarnt, amelynek költségvetési támogatása mintegy 21 millió forinttal csökkent, és így bizonytalanná vált, hogy a társulat a szeptemberi évadkezdéstől képes lesz-e új bemutatókkal a közönség elé állni.

Az ombudsman kitért arra is, hogy a nemzetiségi társulatok tavasszal anyagi okból nem tudták megtartani a csaknem egy évtizedes múltra visszatekintő színházi találkozójukat, az Arcusfestet, mert nem sikerült előteremteniük a rendezéshez szükséges húszmillió forintot.„A kisebbségi színházak egyértelműen hátrányban vannak a támogatások elosztása során a hasonló színvonalú teljesítményt felmutató nem kisebbségi társulatokhoz képest. Így még kedvezőtlenebb hatással vannak rájuk a kulturális életet és a színjátszás egészét érintő pénzügyi megszorítások” – emelte ki közleményében az ombudsman.

Kállai Ernő szerint a megoldást a finanszírozás jövőbeli átalakítása jelentheti, ám addig is fontos lenne, hogy a kulturális kormányzat pályázati források biztosításával törekedjék a kisebbségi társulatok pénzügyi nehézségeinek mérséklésére.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X