nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Venezuelában veszélyes lesz újságot írni

Venezuela főügyésze szerint a dél-amerikai országban korlátozni kell a szólásszabadságot.

MTI | 2009. július 31.
|  

Luisa Ortega Dias csütörtökön a venezuelai parlament elé terjesztett egy törvénytervezetet, amely megbüntetné a rádió-, tévé- és laptulajdonosokat, ha a kezükben lévő média megpróbál „pánikot okozni”, vagy „megzavarni a társadalmi békét”. A törvénytervezet szerint „hamis, manipulált vagy deformált” információ nyilvánosságra hozatala „médiabűncselekmény” lesz, amely akár 4 év börtönnel is büntethető. Ugyanez vonatkozik olyan hírekre, amelyek „kárt okoznak az állam érdekeinek”. S a jogszabály készítői szerint büntetni kell azt is, ha valaki visszautasítja egy információ forrásának felfedését, vagy szándékosan elhallgat egy információt.

„Szükség van arra, hogy a venezuelai állam szabályozza a szólásszabadságot” – mondta a főügyész, hozzátéve: azt követeli, hogy szabjanak határt e jognak. Mivel a parlamentben többségben vannak Hugo Chavez venezuelai elnök hívei, a következő hónapokban várhatóan el is fogadják majd a most előterjesztett törvénytervezetet.

Chavez azt bizonygatja, hogy nem akarja elhallgattatni bírálóit, s hogy kormányzata teljes mértékben tiszteletben tartja a szólásszabadságot. Ugyanakkor a latin-amerikai baloldali mozgalmak vezéralakjának számító Chavez az elmúlt hetekben például azzal fenyegette meg a Globovision tv-csatornát, hogy ugyanaz a sors vár rá, mint az RCTV csatornára. Ennek sugárzását 2007-ben megszüntették a kormány utasítására, mert túl élesen bírálta a hatalmat.

Információ
X