nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Végre Ausztrália is védi az újságírókat és forrásaikat

Az ausztrál törvényhozók az újságírók forrásait védő törvénytervezetet tártak a választások óta először összeülő parlament elé kedden: a tervezetet egy a győztes párttal szövetségre lépett független képviselő, Andrew Wilkie ismertette.

MTI | 2010. szeptember 29.
|  

Jelenleg Ausztráliában az újságírók börtönbüntetést kockáztatnak, ha a bíróságon nem nevezik meg a forrásaikat, mivel ez a bíróval szembeni engedetlenségnek minősül. A törvénytervezet szerint az újságíróknak joguk lenne titokban tartani a forrásaik kilétét. A legfőbb államügyész, Robert McClelland már bejelentette, hogy a balközép kormány támogatni fogja a tervezetet.

A törvénytervezetet előterjesztő képviselő, Andrew Wilkie korábban a kormánynak dolgozott hírszerzési elemzőként. Akkor szerzett magának hírnevet, amikor 2003-ban otthagyta az állását, hogy az akkori konzervatív kormány döntése ellen tiltakozzon, amely szerint 2000 katonát küldenek Irakba harcolni. Wilkie az idei választások után a királycsináló pozíciójába került, mivel másik szintén független képviselőtársával támogatták a nyertes Munkáspártot, amely így kormányt tudott alakítani. A törvénytervezettel kapcsolatban Wilkie elmondta, hogy ez csak a kezdete az újságírókat és forrásaikat védő törvények sorozatának.

 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X