nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Véget értek az írásbeli érettségik

Az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint sikeresen lezajlottak és hétfőn befejeződtek a tavaszi érettségi írásbeli vizsgák, a diákok ugyanakkor nem sokat pihenhetnek: az emelt szintű szóbeli vizsgák június 6-tól 13-ig, a középszintű szóbelik pedig június 17-től 28-ig lesznek.

MTI | 2013. május 28.
|  

Az OH hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében arról írt, hogy a tanév rendjében meghatározott 16 nap alatt 1225 vizsgahelyszínen 133225 érettségiző írásbeli vizsgáit tartották meg. A vizsgák szervezésekor az OH munkatársai 1043125 feladatlapot és CD-t csomagoltak be, nagyjából 40 ezer biztonsági fóliatasakba, és juttattak el az érettségizőknek 7780 dobozban, időben a helyszínekre.

A csomagolás és a kiszállítás a több lépcsős ellenőrzési rendszernek és a pontos munkának köszönhetően gyakorlatilag hibamentes volt – olvasható a kommünikében. Közölték azt is, hogy május 28-án 14 órától már mind az 526 vizsgaanyag (feladatlapok, javítási-értékelési útmutatók, egyéb elektronikus anyagok) megtekinthető az oktatas.hu honlapon.

A diákok saját iskolájukban megtekinthetik kijavított dolgozataikat és – ha úgy találják, hogy az elbírálás nem a javítási-értékelési útmutató szerint történt – észrevételt tehetnek. Az emelt szintű dolgozatok megtekintésének dátuma országosan egységes: június 4., a középszintű dolgozatok megtekintési ideje az iskola döntésétől függően ettől eltérhet.

Azok, akik közvetlenül a vizsgaszervező kormányhivatalok valamelyikénél jelentkeztek a vizsgára, a vizsgabehívójukról vagy az OH honlapjáról tudhatják meg, hol nézhetik meg kijavított dolgozataikat. A megtekintés ideje számukra – a vizsga szintjétől függetlenül – szintén június 4.

Az írásbeliket az emelt szintű szóbeli vizsgák követik június 6-ától 13-áig, ezalatt 38813 szóbeli vizsga lesz 147 vizsgahelyszínen, 2553 tantárgyi bizottság előtt. Az érettségizők emelt szinten 73-féle vizsgatárgyat választottak, ezen tárgyak mindegyikéből van szóbeli vizsga is. Az emelt szintű vizsgákat a húsz megyei vagy fővárosi kormányhivatal (KH) szervezi. A szóbeli tételeket az OH készítteti el, és a KH-k közreműködésével juttatja el a három tagú tantárgyi bizottságokhoz. A tantárgyi bizottságok elnökét és tagjait a vizsgaszervező KH bízza meg.

A vizsgázó teljesítményét az adott tantárgyi bizottság mindhárom tagja a vizsgatárgy leírásában, jogszabályban rögzített szempontok alapján, egyéni értékelő lapon külön-külön értékeli, majd az egyéni értékelések egyeztetése után közösen tesznek javaslatot az érettségi vizsgabizottságnak a teljesítmény minősítésére. A tantárgyi bizottság minden vizsgázóról egyéni osztályozó ívet állít ki, amelyet a KH megküld az illetékes érettségivizsga-bizottságnak. Az emelt szintű szóbeliket követően, június 17-étől 28-áig kerül majd sor a középiskolákban a középszintű szóbeli vizsgákra – tájékoztatott a hivatal.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X