nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Van képünk hozzá?

Az agykutatás is posztmodern korszakába lépett: a szövegek és egyenletek helyett/mellett a képek visszakapták helyüket a kutatásban és az eredmények közlésében.

nyest.hu | 2013. március 18.
|  

Folytatódik a Társas-Kognitív Nyelvészeti Kutatócsoport és a DAB Nyelvtudományi Munkabizottsága által szervezett előadássorozat. Ezúttal Tompa Tamás (ME Preventív Medicina Tanszék; Department of Neuroscience, Medical University of South Carolina, Charleston) tart előadást Van képünk hozzá? Avagy mire KÉPes a posztmodern idegtudomány társas környezetben címen.

Az „agy évtizede” után mind Európában, mind az Egyesült Államokban, a világ vezető tudományos színterein, kiemelt célpont maradt az emberi agy kutatása, mindkét hatalom jelentős pénzeket, nagy programokat biztosít az agykutatás számára. A lelkesedés érthető, pillanatnyilag úgy gondoljuk, hogy ezen a szerven keresztül juthatunk legközelebb saját magunk mint emberek megismeréséhez, másik oldalról pedig a várható életkor hosszabbodásával az egészségügyi kiadások egyre nagyobb hányadát költjük a központi idegrendszer érintettségével járó kórképek és következményeik kezelésére. Ezzel párhuzamosan eszközeink fejlődésével az agykutatás is posztmodern korszakába lépett: szövegek és egyenletek helyett/mellett a képek visszakapták helyüket a kutatásban és az eredmények közlésében. Ezek a képek egyben érthetőbbé, közérthetőbbé, követhetőbbé is teszik, legalábbis látszólag, a menetrendszerűen érkező új eredményeket.

Van képünk hozzá?
Forrás: Bartha-Tóth Alexandra

 

Az orvosi képalkotó eljárások és a számítástechnika fantasztikus fejlődése működés közben tárja szemünk elé az agyat, egyben megspórol nekünk egy csomó értelmezési kérdést. Maga a tudomány, különféle motívumokból, nem is fukarkodik hangzatos és látványos köntösbe öltöztetni eredményeit. Belső és külső marketingje újfent és gyakorta ígér válaszokat évezredes, akár filozófiai kérdésekre, technikai és terminológiai fegyverzet fedezetében. Az ebből fakadó etikai problémákra azonban ritkán reflektál.

Az előadó tárgy- és metaszinten igyekszik megközelíteni ezt a jelenséget, hogy kicsit felkészültebbé tegye a hallgatókat a képeknek és bombasztikus bejelentéseknek arra az áradatára, melyet már a közösségi médiában is folyamatosan osztunk meg egymással, izgatottan kísérve figyelemmel az idegtudomány legújabb, legszínesebb és persze legérthetőbbnek tűnő eredményeit. Igyekszik a hangsúlyokat a társas és nyelvészeti és kognitív és pszichológiai irányzatok metszetére helyezni, idegtudományi aláfestéssel.

Helyszín: MTA Debreceni Területi Bizottság (DAB) székháza (Debrecen, Thomas Mann u. 49.), I. emelet „C” terem (Kis előadó)
 

Időpont: 2013. március 18. (hétfő) 16:00

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X