nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vajdasági ösztöndíj magyarul tanulóknak

A vajdasági magyar oktatás ösztöndíjprogramjáról és délvidéki kulturális feladatokról beszélt Korhecz Tamás, a délvidéki magyarság részleges kulturális autonómiáját képviselő Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke a Duna Televízió Kárpát Expressz című műsorban szerdán.

MTI | 2012. április 18.
|  

Elmondta, hogy Szerbiában a többségi nemzethez képest a magyarok között alacsonyabb a felsőfokú végzettségűek aránya, ezért tavaly és idén is 500-500 elsőéves fiatalnak nyújt ösztöndíjat a Magyar Nemzeti Tanács, a magyar állami támogatásnak is köszönhetően.

„Az ösztöndíj egyetlen feltétele, hogy a pályázó anyanyelven tanult az általános vagy a középiskolában” – magyarázta Korhecz Tamás, hozzátéve, hogy természetesen ez a vegyes házasságokból származókra is érvényes. Úgy fogalmazott: „az életpályamodellnek része, hogy mindenki az anyanyelvi oktatást válassza”.

A felvételi felkészülésben demonstrátorok (az egyetemi oktatómunkát segítő hallgatók) támogatják a továbbtanulni szándékozókat, akiknek az egyetem vagy a főiskola elvégzése után munkalehetőséget próbálnak biztosítani a szülőföldjükön, a Vajdaságban – tette hozzá.

Korhecz Tamás elmondta, hogy az MNT kiemelt célja azon, főleg kulturális intézmények alapítói jogainak átvétele, amelyek biztosíthatják a délvidéki magyar közösség megmaradását és fejlődését. Eddig már mintegy tucatnyi intézményt vett át az MNT – közölte.

A délvidéki magyar kultúra támogatását jelenti az is, hogy az MNT támogatást nyújt a vajdasági magyar színházak tájolásához, vagyis vidéki fellépéssorozatuk megvalósulásához – jegyezte meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X