nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vagy annyira okos, mint egy középiskolás?

Kanadai felnőtteknek készültek azok a kvízek, amelyeken a középiskolásoknak át kell menniük. Ön átmenne a teszten?

nyest.hu | 2014. január 9.
|  

Ugyan a karácsonyi szünetnek már vége, mégis érdemes lehet pár percet szánni a következő tesztekre, amelyeket a The Globe and Mail című kanadai portál tett közzé oktatási rovatában. A portál kérdése: „Vagy annyira okos, mint egy középiskolás?”; ezzel a címmel az óév utolsó és az új év első napjaiban összesen három kvízt tettek közzé. A tesztek három-három feleletválasztós kérdést tartalmaznak. Próbálja ki Ön is, tud-e annyit, mint egy kanadai középiskolás!

A tesztek végigbogarászása nem csupán az agytorna miatt lehet érdekes. A magyar középiskolai „tudással”, és annak a szokásos tesztelési módjaival való összevetés is tanulságos lehet. A kanadai teszt kérdései vegyesen tartalmaznak szövegértési, matematikai és egyéb tárgyakhoz tartozó kérdéseket. Egy-egy kérdésről nem könnyű eldönteni, melyik tárgyhoz, melyik tudományterülethez tartozik. A helyes megoldás megtalálásához a legtöbb esetben egyszerre van szükség szövegértési és logikai képességekre, illetve a hétköznapi helyzetek elemzésében való jártasságra. A kérdések egyike sem „műveltségi”, tehát nem fejből kell tudni információkat, hanem ki kell tudni következtetni a válaszokat.

Vagy annyira okos, mint egy középiskolás?
Forrás: Wikimedia Commons / KF

A számolós feladatok is érdekesek: nem arra van szükség a megoldásukhoz, hogy fejben pontosan ki tudjuk számolni a helyes eredményt. Sokkal inkább arra van szükség, hogy logikusan kikövetkeztessük, hogy a megadott három-négy közül melyik lehet egyáltalán (nagyságrendileg) jó eredmény. Így ezeknek az esetében szintén nem az akkurátus (és mechanikus) számolás elvégzése a fontos, hanem a feladat logikus végiggondolása.

A magyar oktatásban ma még mindig dominálnak a műveltségi típusú tesztek (bizonyos témák „kikérdezése”), illetve az olyan matematikai feladatok, amelyek egy-egy számolási módszer mechanikus alkalmazását várják. Azok a felnőttek, akiknek nehézséget okoz a középiskolások tesztkérdéseinek a megválaszolása, tanulhatnak a gyerekektől. A magyar oktatásban pedig elleshetnénk néhány tipikus tesztfeladatot a kanadaihoz hasonló kvízekből. – Kíváncsiak lennénk, milyen eredmények születnének!

Forrás

Are you as smart as today’s students? Take our first holiday quiz

Are you as smart as a high-school student? Take our second holiday quiz

Are you as smart as a high-school student? Take our third holiday quiz

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X