nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Unió bárkinek, bármikor

Mostantól 23 nyelven több mint 110 ezer uniós kiadvány ingyen hozzáférhető az EU-könyvesbolt (EU Bookshop) digitális könyvtárában.

MTI | 2009. október 16.
|  

A digitális könyvtár, amelyet ma mutatnak be a frankfurti könyvvásáron, lehetővé teszi az Európai Unió intézményei, ügynökségei és egyéb szervei nevében a kiadóhivatal által 1952 óta közzétett összes kiadvány elérését.

Az uniós kiadóhivatal archívuma már hosszú idők óta Európa történelmének valóságos kincsestára. Megtalálható benne például Jean Monnet-nak, a főhatóság elnökének 1952 szeptemberében, a közgyűlés első ülésén elhangzott beszéde, vagy éppenséggel a közösség tevékenységéről szóló, 1953-as, francia nyelvű általános jelentés. A régi kiadványokhoz persze naponta társulnak újak.

A digitális EU-könyvesbolt a nyomtatott kiadványok digitalizálása iránti növekvő igénynek kívánt eleget tenni. A kiadóhivatal 2007-ben már elindított egy szolgáltatást a dokumentumok PDF-formátumú lekérésére. A szolgáltatás iránt olyan mértékű volt az igény, hogy a rendszer hat hónapon belül túlterheltté vált. A felhasználók jobb kiszolgálása érdekében úgy döntöttek, hogy az archívum óriási dokumentumállományának teljes tartalmát beszkennelik. Ez csaknem 12 millió szkennelt oldalt jelent.

Információ
X