nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ukrán nacionalisták a magyar nyelv ellen

A kárpátaljai magyar pártoknak az október 31-i helyhatósági választásokból való kizárását követeli – az ukrán nyelv- és reklámtörvény általuk történt megsértésére hivatkozva – a szélsőjobboldali Szvoboda párt Kárpátalja megyei szervezete.

MTI | 2010. október 25.
|  

A Szvoboda megyei szervezete bejelentette, hogy a területileg illetékes választási bizottságtól a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség – Ukrajnai Magyar Párt (KMKSZ – UMP) és az - Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség által alapított - Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP) helyhatósági választásokból való kizárását fogja követelni, mert szerinte a két párt magyar nyelvű választási plakátjaival megsértette Ukrajna nyelvekről és reklámról szóló törvényeit. Követelésüket az ukrán nacionalisták azzal indokolják, hogy a magyar pártok választási plakátjaikat vagy kizárólag magyar nyelven vagy magyar és alig olvasható ukrán szöveggel nyomtatták – adta hírül vasárnap a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

A Szvoboda szerint a magyar pártoktól és valamennyi jelöltjüktől meg kell vonni a választási kampányban való részvétel jogát, mert az ukrán reklámtörvény 6. cikkelye értelmében az ország területén kizárólag ukrán nyelvű reklámanyagok terjeszthetők, míg a nyelvtörvény 35. cikkelye szerint a hivatalos közlemények, plakátok, hirdetések, reklámok ukránnyelvűek, s az ukrán szöveg mellett szerepelhet annak más nyelvű fordítása.

Oleg Kucin, a Szvoboda Kárpátalja megyei szervezetének vezetője a honlapnak elmondta, hogy pártja követelése rendkívül egyszerű, hiszen – mint fogalmazott – a választások minden résztvevőjének be kell tartania a törvényeket. Aki ezt nem teszi, annak nincs joga a választásokon való részvételre.

Kucin elítélte azokat az ukrán pártokat is, amelyek magyar nyelvű választási plakátokkal és szórólapokkal kampányolva - állítása szerint -  néhány voks és a hatalomra jutás reményében lealacsonyítják magukat és az ukrán nemzet egészét”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X