nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Külön külön a tudományágak gondolom kevésbé hatékonyak, mint ha összeegyeztetve...
  2023. 02. 01, 11:42  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: 47 Megjegyzés: "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz...
  2023. 01. 31, 08:52  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újságírók megfigyeltetésén bukhat meg a francia hírszerzős vezetője

Vád alá helyezte hétfőn egy vizsgálóbíró a francia kémelhárítási főnököt a Le Monde újságíróinak megfigyelési ügyében.

MTI | 2011. október 19.
|  

Bernard Squarcinit, a belső hírszerzés (DCRI) vezetőjét az újságírók forrásvédelmére vonatkozó törvény megszegésével, valamint illegális adatgyűjtéssel és hivatali titokkal való visszaéléssel vádolják – közölte a kémelhárító főnök meghallgatása után ügyvédje, Patrick Maisonneuve. Hozzátette: ügyfelének nem áll szándékában lemondani.

A mértékadó liberális újság egy évvel ezelőtt azzal vádolta meg címlapján a francia elnöki hivatalt, hogy a titkosszolgálati szerveket használta fel a lap informátorainak azonosítására a Nicolas Sarkozy hivatalban lévő államfőt is érintő állítólagos adócsalási és illegális pártfinanszírozási botrányban, a Bettencourt-ügyben. Az Elysée akkor nyomban cáfolt, a Le Monde feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Az előzetes eljárás során a rendőrség elismerte, hogy az ügyben eljáró Nanterre-i főügyész utasítására megszerezték az érintett újságírók mobiltelefonjainak híváslistáit annak érdekében, hogy kiderüljön: ki szivárogtatta ki az ügyben elrendelt kihallgatások jegyzőkönyveit a lapnak.

A rendőrség központi vezetőjét, Frédéric Péchenard-t a közeljövőben hallgatja meg az ügyben Sylvie Zimmermann vizsgálóbíró, aki azt kívánja kideríteni: mi volt pontosan a két rendőri vezető szerepe a 2010 nyarán titkosszolgálati eszközökkel folytatott megfigyelésben.

A vizsgálóbíró szeptemberben jelezte, hogy beidézi az államfőhöz közelálló Nanterre-i főügyészt, Philippe Courroye-t  is, amelyből elemzők arra következtettek, hogy ellene is eljárás indulhat. A meghallgatást azonban október elején eljárási szabályokra hivatkozva meghatározatlan időre elhalasztották.

A L,Oréal kozmetikai birodalom örököse, Liliane Bettencourt és lánya között évek óta jogi vita folyik Európa egyik legnagyobb vagyonáért. A bíróság egyébként hétfőn gyámság alá helyezte a 88 éves milliárdost.

A családi viszályban perdöntő, de illegális módon készült hangfelvételekből másfél évvel ezelőtt a francia sajtóban publikált részletek adócsalásra utaló információkat is tartalmaztak, amelyek ügyében akkor nyomozást rendelt el a Nanterre-i ügyészség. A családi viszály időközben államüggyé dagadt, ugyanis a 2007 és 2010 között az akkori pénzügyminiszternek és egyben a kormánypárt pénztárnokának, Eric Woerthnek a felesége kezelte a milliárdos vagyonának egy részét. Woerth utóbb távozni kényszerült a francia politikai életből.

A megfigyelési botrány akkor robbant ki, amikor 2010 szeptemberében házkutatást tartottak Bettencourt lakásában, s arról a Le Monde részletesen beszámolt, majd a milliárdos ügyvédje a nyomozás titkosságának megsértése miatt feljelentést tett. Courroye emiatt indított eljárást. A nemzetgyűlésben és a sajtóban ekkor hatalmas vita bontakozott ki arról, hogy egy miniszter védelmének érdekében elrendelhető-e titkosszolgálati eszközökkel történő megfigyelés.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2011. október 19. 19:09

A francia titkosszolgálati megfigyelések talán a legpocsékabbak a világon. A francia állam atomkísérleteket akart folytatni nem is tudom a világ melyik részén, amely ellen a Greenpeace hevesen tiltakozott. A francia kormány nem akarta ezt a programot megszakítani, ezért kigondoltak egy tervet, hogy a Greenpeace hajóját meglékelik, de a kiküldött titkosügynökök már azon nyomban feltűnést keltettek. Az akció annyira de annyira hülyén volt megtervezve és levezetve, hogy már mindjárt az elején látsszott mit akarnak. Bár a robbantási akciót végrehajtották, de balul sült el, mert a hajó nem süllyedt el, viszont egy Greenpeace aktivista életét vesztette.

Információ
X