nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vergilius és a kisiskolások
Újra felfedezték a latint az angolok

Poros kódexek, megsárgult pergamenek, bemagolandó táblázatok, átrághatatlan kötelező olvasmányok: a latin sokáig és sokaknak csak ezt juttatta eszébe. Mostanában azonban reneszánszát éli az antik nyelv: az Egyesült Királyságban például több mint ezer intézményben tanítják.

nyest.hu | 2009. november 11.
|  

Gondolta volna, hogy egy kisiskolás Vergilusszal a hóna alatt siet az iskolába az Egyesült Királyságban? Pedig egyre több az ilyen diák, köszönhetően a latin nyelv felvirágzásának.

A szigetországban 2011-től minden oktatási intézményben kötelező lesz a nyelvoktatás, ezért egyre több iskola vezetője már most azon töri a fejét, hogy milyen nyelvekkel csábítsa oda a leendő tanulókat. Német, orosz, mandarin, arab és urdu: ezek eddig is közkedvelt választásnak bizonyultak, a felkapott nyelvek sorához azonban az utóbbi évtizedben a latin is csatlakozott. Ma Nagy-Britannia-szerte 1076 középiskolában tanítják a holtnak kikiáltott nyelvet. És a szolgáltatás nem csak a módosabbak kiváltsága: az intézményeknek több mint a fele állami iskola – számol be a Daily Mail online változata.

Vergilius Georgica című munkája (1602)
Vergilius Georgica című munkája (1602)
(Forrás: wikipedia)

A sikerben sokak szerint a cambridge-i latin nyelvű iskolai program játssza a főszerepet, amely az egyetem támogatásával, számítógépes alapon oktatja diáknyelvre a nebulókat. A projekt kidolgozói szerint a program népszerűsége az ékes bizonyíték arra, hogy a latin eddig nem az érdeklődés, csupán a hozzáférhetőség hiánya miatt sorvadozott.

Latinul tanulni márpedig hasznos. Mert jó alapot nyújt a többi latin nyelv – például a francia, az olasz, a portugál, a spanyol és a román – elsajátításához. Mert történelmi és civilizációs ismereteket is nyújt. És mert megismerteti a nebulókkal, hogyan működik az igeragozás, a szórend, a főnevek neme – egyszóval csupa olyasmi, ami az angol nyelvben szinte nem is létezik. „Nem csak felületes nyelvi tudást adunk át, hanem az alapját mutatjuk meg annak, ahogyan egy nyelv működik. Erre rendkívül hasznos a latin” – magyarázza Peter Downes, a cambridge-i projekt vezetője.

Vagy ahogy egy másik szakértő fogalmaz: „A latin közelebb hozza a kultúrát a kölykökhöz. Még akkor is, ha egy diák nem mélyül el benne, és nem folytatja addig, hogy Vergiliust tanulmányozhassa, örömet és nyelvi tudást meríthet belőle.”

Információ
X