nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
 • mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...
  2021. 04. 04, 09:32  Dob és dob
 • mederi: A közmondás szerint a "részeg disznó (ember) hentereg a földön" és nem *hengereg, mert meg...
  2021. 04. 01, 10:02  Hentel-e a hentes?
 • mederi: Így hengergetnek a hentesek.. :) www.youtube.com/watch?v=EHf8T_2k9uM
  2021. 04. 01, 09:59  Hentel-e a hentes?
 • mederi: @Avatar: 14 A felfüggesztett disznó olyan közel szabályos vízszintes szeletekből áll, amik...
  2021. 04. 01, 09:31  Hentel-e a hentes?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újabb orosz újságíróverések

Továbbra is a figyelem középpontjában áll Oleg Kasin, a Kommerszant című tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilap újságírójának szombat hajnali összeverése: a tüntetések folytatódnak, s az Orosz Újságírók Szövetsége javasolta, hogy tiltakozásul minden lap minden hónap 4-én üres címoldallal jelenjen meg.

MTI | 2010. november 9.
|  

Kasint szombaton hajnalban verték össze Moszkvában, állapota hétfőn is súlyos volt, és a nyomozás szakmai tevékenységében és állampolgári állásfoglalásaiban látja bántalmazása okát. Hétfőn az interneten megjelent egy videofelvétel, amelyet térfigyelő kamerák rögzítettek, és állítólag Kasin összeverését mutatja: az illetékes hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy az alig 80 másodperces felvétel valóban Kasint mutatja-e.

Hétfőn kiderült: aznap egy Moszkva melletti településen,  pénteken pedig Szaratovban is megvertek egy-egy újságírót: mindkét támadást  az áldozatok szakmai tevékenységével hozzák összefüggésbe.

Az orosz újságíró szövetség javasolta a nyomtatott sajtónak, hogy minden hónapban 4-én - ezen a napon verték meg Kasint - a lapok közöljenek címoldalukon üres felületet a következő felirattal: „Itt közölnénk azok neveit, akik megölték kollégáinkat és akik megrendelték ezeket a gyilkosságokat".

A Szovjetunió széthullása óta Oroszország az újságírók számára ugyanis az egyik legveszélyesebb országnak számít, csak 2000 óta 19 újságírót és nagyon sok jogvédőt öltek meg.

Világméretű feltűnést Anna Politkovszkaja, a Novaja Gazeta című ellenzéki lap csecsenföldi jogsértésekről hírt adó újságírója 2006-ban, és Natalja Estemirova hasonló témákkal  foglalkozó jogvédő tavaly történt meggyilkolása keltett, de a durván megvert, sőt részben nyomorékká ütlegelt újságíróknak se szeri, se száma.

Egyre többen vélik úgy, hogy a Kasin elleni támadás összefügghet azzal a mozgalommal, amely a Moszkvával egybenőtt Himki erdői egy részének útépítés miatti kivágását próbálja megakadályozni. Az erdőirtás ellen fellépők közül már többeket megtámadtak, így két éve magatehetetlen nyomorékká verték Mihail Beketovot, a Himkinszkaja Pravda című helyi lap kiadó-főszerkesztőjét.

A Kasin-ügy nem utolsósorban azért is nagy figyelmet kelt, mert Dmitrij Medvegyev elnök még szombaton elítélte a támadást és felhívta az illetékes szerveket, hogy mielőbb találják meg a tetteseket, bár az elnök utasítása a korábbi esetekben nem vezetett eredményre. Az államfőhöz intézett nyílt levelet több mint 600 vezető újságíró írta alá, s a rendőrség moszkvai székházánál hétfőn is tüntettek: mindig egy-egy személy tartja a plakátot, amelyen követelik az ügy felderítését, az ilyen utcai akció ugyanis nincs engedélyhez kötve.

A Vedomosztyi című lap szerkesztőségi kommentárban rámutatott: Oroszországban a sajtó már régen nem tekinthető negyedik hatalmi ágnak, s ebben vétkes a többi három ág, de maga a sajtó is, mivel a szakmai közösség eddig elég lanyhán reagált a hasonló ügyekre, s így ideje lenne összefogni már. A tömegtájékoztatás jelentős része állami felügyelet alatt áll, ami eltorzítja a gazdasági ösztönzők hatását, és akadályozza a független sajtó piacának fejlődését. Ezért az újságíróknak el kell érniük, hogy a törvények az ellenük irányuló bűncselekményeket úgy tekintsék, mintha az állam ellen irányulnának - írta a lap.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X