nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újabb nyelveken hallgat el a BBC Világszolgálata

Takarékossági okokból újabb idegen nyelvű - köztük kelet-európai - adásokat szüntet meg a BBC Világszolgálata, amely néhány éve, sok más külföldi adással együtt már felszámolta magyar nyelvű műsorszolgáltatását is.

MTI | 2011. január 26.
|  

A BBC kedd este – egyelőre nem hivatalosan – közölte emellett, hogy igen jelentős leépítések is várhatók a World Service-nél, amelynek 2400 munkatársa közül az előzetes bejelentés szerint 650-et szélnek eresztenek.

A hivatalos bejelentés a következő két évre tervezett intézkedésekről várhatóan szerdán hangzik el, de a BBC kedd esti értesülései szerint a takarékossági lépéseknek várhatóan a szerb, az albán, a macedón, valamint a karibi térségbe sugárzott angol és az Afrikába irányuló portugál nyelvű adások esnek áldozatául.

A leépítéssel a BBC vezetése évi 46 millió fontot (15 milliárd forintot) kíván megtakarítani.

A BBC 1932-ben alapított Világszolgálatának jelenleg évente 272 millió fontos működési költségeit eddig teljes egészében a brit külügyminisztérium fedezte, ám a tavaly májusi választásokon hatalomra került konzervatív-liberális kormánykoalíció októberben bejelentette, hogy a súlyos költségvetési helyzet közepette elkezdett általános megszorító program részeként a World Service finanszírozását áthárítja a BBC-re.

A BBC Világszolgálata 2005 végén bezárta a magyar, a bolgár, a horvát, a cseh, a görög, a kazah, a lengyel, a szlovák, a szlovén és a thai szekciót.

Nigel Chapman, a World Service akkori igazgatója a lépést annak idején azzal indokolta, hogy a kelet-európai adások a hidegháború idején „a szabad, független információ jelzőfényei voltak”, azóta azonban ezek az országok átalakultak, sok közülük az EU tagja lett, a független média virágzik, valós választási lehetőség van a tévék és rádiók között.

Ebben a helyzetben a World Service hallgatósága csökkenni kezdett: a kelet-európai országokban a megszüntetés évében már hárommilliónál is kevesebben hallgatták az adásokat, jóllehet még öt évvel korábban is csaknem hétmilliós volt a hallgatói tábor – fejtegette annak idején a World Service igazgatója.

A BBC akkoriban cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy a megszüntetett kelet-európai adások a nem sokkal később elindított arab nyelvű BBC-hírtelevízió finanszírozási igényeinek estek áldozatául; az akkori hivatalos megfogalmazás szerint a felszámolt rádióadások „a prioritások átrendezésének” jegyében szűntek meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X