nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újabb festékbányára bukkantak

Inkák előtti bányát fedeztek fel Peru észak-nyugati részén, Trujillo közelében, itt szerezhették be ezerhatszáz éve a mocsika indiánok a vörös festék előállításához szükséges cinnabarit-ásványt (higany-szulfidot).

MTI | 2012. június 23.
|  

A régészeknek eddig csupán az alagút néhány méterét sikerült feltárniuk, ahol edényeket és csontokat találtak. Regulo Franco ásatásvezető szerint az itt bányászott alapanyagból a mocsikák tetováláshoz szükséges festéket készítették - írja a Peruvian Times angol nyelvű perui napilap.

Regulo Franco hat évvel ezelőtt tárta fel Peru észak-nyugati partvidékén egy fiatal anya sírját, aki Kr.u. 400 táján gyerekszülésbe halt bele. A nő öltözékét 26 rétegnyi finom anyagból készítették, ruházata és a gazdag sírmellékletek - ékszerek és fegyverek - alapján a régészek arra a következtetésre jutottak, hogy a közösség egyik vezetőjéről van szó.


A szakemberek akkor a legérdekesebbnek nő bőrét borító vörös tetoválásokat találták, a finom rajzók kígyókat, halakat és egyéb állatokat ábrázolták. Regulo Franco akkor úgy vélte, hogy a tetováláshoz szükséges cinóbert délről hozták a mocsikák, ám mint a régész a lapnak nyilatkozva elmondta, a Trujillo közelében lévő bánya felfedezése megváltoztatta a képet: sokkal valószínűbb, hogy a festék alapanyagát helyben szerezték be.
A mocsika (moche) indiánok Peru északnyugati partvidékén éltek az 1-7. század között, leginkább a folyóvölgyek oázisaiban telepedtek meg. A 300 és 800 között virágzó, majd ezután rejtélyesen eltűnt mocsika birodalomban, a mai Trujillo több száz kilométert felölelő környékén 15 ezren élhettek. Főként mezőgazdasággal foglalkoztak, kukoricát, burgonyát, tököt és gyümölcsöket termesztettek, a száraz, sivatagos, teraszos földeket pedig csatornarendszerek segítségével, öntözés révén tették termékennyé.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X