nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újabb EBESZ-egyeztetés nyelvtörvényügyben

Magyar-szlovák EBESZ-egyeztetést tartanak még ebben a hónapban a szlovák nyelvtörvény végrehajtásáról a magyar-szlovák kormányközi kisebbségi vegyes bizottság rendkívüli ülésén, szakértők bevonásával.

MTI | 2009. szeptember 8.
|  

Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára, a szlovák-magyar kisebbségi vegyes bizottság társelnöke az MTI-nek a Népszabadság hétfői számában közölt hír kapcsán megerősítette, hogy Szlovákia írásban tett javaslatot arra, hogy – amennyiben ezzel Magyarország egyetért –, szakértők és az EBESZ képviselőinek (Európai Biztonsági és Együttműködési Fórum) bevonásával tárgyaljanak a szeptember 1-jén hatályba lépett nyelvtörvény végrehajtásáról.

A törvényt bírálják a szlovákiai magyarok és Magyarország, mivel az hátrányosan érinti a szlovákiai magyarok anyanyelvhasználatát.

A szakállamtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar diplomáciának bármilyen helyszín megfelel, a minden bizonnyal még szeptemberben sorra kerülő szlovák-magyar kisebbségi vegyes bizottsági ülés megtartására. Pozsony már szóba került, mint lehetséges helyszín.

Magyarország előzetesen olyan anyagokat kért, amelyekből tájékozódhat arról, hogy Szlovákiában „milyen irányban dolgoznak a végrehajtási rendeleten”. Jelenleg tanulmányozzák a szlovákok által megküldött anyagokat – tette hozzá Gémesi Ferenc.

Knut Vollebeck, az EBESZ kisebbségi főbiztosa már korábban jelezte, hogy figyelemmel kívánja követni a törvény végrehajtását.

Információ
X