nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új Szó: a szlovák kormány félrevezeti a közvéleményt

A pozsonyi napilap szerint a szlovák posta eljárása a törvényes, nem Madaric halogatása.

MTI | 2009. szeptember 7.
|  

A cikk szerzője szerint félrevezetésnek tekinthető, hogy a szlovákiai magyarok szerint számukra hátrányos szlovák nyelvtörvény végrehajtási rendelete helyett módszertani útmutató elkészítéséről nyilatkozott a szlovák kulturális tárca vezetője, Marek Madaric. „Csak egy törvény végrehajtó rendelkezései lehetnek törvényerejűek. Ami viszont a lényeg, a módszertani útmutatók akár egyszerű főnöki utasítással bármikor visszavonhatóak, és tetszés szerint módosíthatóak” – olvasható a lapban.

Madaric ugyan a módszertani útmutató elkészültéig a törvény végrehajtásának elhalasztására szólított föl, de a cikk szerzője szerint nem ő, hanem a Szlovák Posta járt el törvényesen, amikor „illetékese körlevélben hívta föl beosztottai figyelmét arra, hogy a szeptember elsejétől hatályos államnyelvtörvény értelmében a postai kommunikáció kötelező nyelve a szlovák. A szóban forgó illetékes ugyanis törvénytisztelő állami alkalmazottként semmi mást nem tett, mint a kötelességét teljesítette.” A cikk ezért bírálja a szlovák kormánykoalíció politikusait, akik „azzal, hogy holmi módszertani útmutatókra hivatkozva próbálják megszelídíteni a vitathatatlanul vad, vagyis diszkriminatív jogszabály bírálóit, tulajdonképpen csalnak. A hazai és a nemzetközi közvélemény tudatos félrevezetésére irányul politikai propagandájuk, amelynek hazug üzenete az, hogy a szóban forgó törvény teljesen ártalmatlan.”

A szlovák kormánynak a törvénnyel kapcsolatos lépéseit azzal magyarázza a cikkíró, hogy Madaric és „elvbarátai” felismerték, hogy az Európai Unió „viselkedési kódexe tiltja akár a jelképes akasztást, de még a szőnyegre való köpködést is.” Ugyanakkor a cikkíró úgy véli, hogy a hiba kiküszöbölésére törekvő szándék „csalás és ámítás”.

„Az államnyelvtörvény ezért nem más, mint egy olyan verem, amit másoknak ástak a nemzeti-szocialista kormánykoalíció politikusai, ám amint lenni szokott, ők maguk estek bele...” – írja az Új Szó.

Információ
X