nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új sajtótörvényre lesz szükség Nagy-Britanniában?

A brit sajtószabályozásra, valamint a politika és a sajtó kapcsolatára is kiterjedő vizsgálatot jelentett be szerdán David Cameron miniszterelnök az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotránya nyomán, amelybe Rupert Murdoch sajtómágnás globális médiabirodalmának legnagyobb - azóta meg is szüntetett - brit vasárnapi lapja keveredett bele magántelefonok tömeges lehallgatásával.

MTI | 2011. július 14.
|  

Murdoch médiavállalkozása, a News Corporation szerdán bejelentette, hogy lemond a legnagyobb brit kereskedelmi médiacsoport, a cég résztulajdonában lévő BSkyB teljes felvásárlásának szándékáról is.

A konzervatív párti kormányfő a londoni parlament alsóházában közölte: a vizsgálat elvégzésével megbízott, magas rangú bíró vezette független testület egy éven belül ajánlásokat fogalmaz meg az „új, hatékonyabb sajtószabályozásra”. Cameron szerint a cél az, hogy a brit sajtó őrizze meg szabadságát, sokszínűségét, valamint függetlenségét a kormánytól, ugyanakkor a legmagasabb szintű etikai és szakmai normákat is érvényesítse.

A miniszterelnök szerint azoknak, akik a sajtó által elkövetett etikai vétségeket eltűrték, a jövőben nem lenne szabad vezető tisztségeket betölteniük nagy-britanniai sajtó- és médiavállalkozások élén.

A brit kormányfő ezzel gyakorlatilag lemondásra szólította fel a Murdoch-birodalom nagy-britanniai érdekeltsége, a News International vezérigazgatóját, Rebekah Brookst. Ő volt a főszerkesztője a legnagyobb brit Murdoch-lapnak, a vasárnaponként megjelent News of the Worldnek.

A világ legnagyobb olvasottságú angol nyelvű újságja körül a múlt héten robbant ki a súlyos etikai botrány, miután kiderült, hogy a lap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt kislány, a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva.

A konkurens brit lapok által feltárt, hatalmas felháborodást kavaró botrány napról napra egyre nagyobbra duzzadt: a lap az azóta előkerült újabb bizonyítékok szerint két másik meggyilkolt kislány szüleinek, valamint a 2005. július 7-ei, 52 emberéletet kioltó londoni terrormerényletben meghaltak szeretteinek és az iraki, afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak mobiljait is feltörte és lehallgatta.

Rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években csaknem négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjaihoz férhetett hozzá.

Murdoch brit cége a súlyos botrány hatására a múlt héten bejelentette a korábban hetente 2,5 millió példányban megjelent News of the World azonnali felszámolását. A 168 éve alapított lap utolsó, 8674. száma vasárnap került az újságosstandokra.

A botrány még egy komoly veszteséggel jár a Murdoch-birodalom számára. A News Corporation hosszú ideje igyekezett megszerezni a teljes ellenőrzést a Sky médiacsoportot működtető legnagyobb magánszektorbeli brit médiavállalkozás, a BSkyB felett. A tervvel szemben már a botrány előtt is jelentős ellenállás mutatkozott mind a politika, mind a konkurencia részéről, azzal az érvvel, hogy Rupert Murdoch cégének már így is túl nagy a befolyása a brit sajtó- és médiapiacon.

A BBC értesülései szerint már találgatások keringenek arról is, hogy Murdoch esetleg teljes nagy-britanniai újságportfolióján is túladna.
A cég birtokában van jelenleg a The Times, a The Sunday Times és a világ legnagyobb bulvárnapilapja, a The Sun.

A brit kormányfő a sajtóirányítási vizsgálatról szóló szerdai parlamenti előterjesztésében bejelentette azt is, hogy a politika és a sajtó kapcsolatainak átláthatóvá tétele végett a jövőben minden kormánytagnak és köztisztviselőnek feljegyzést kell készítenie vezető szerkesztőkkel és médiacégek vezetőivel tartott találkozóiról, és e feljegyzéseket negyedévente nyilvánosságra kell majd hozni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 petercs 2011. július 14. 15:48

@bibi: Én azért nem érzek semmiféle együttérzést a konzervatív brit kormányfővel! Nem Nagy Testvérként kell az állampolgárokat megfigyelni! Daniel Cohn-Bendit pedig igaz szabadságharcos! Ha már médiatörvény, inkább vegye át egész Európa a skandináv szabályozást, pl. az izlandi médiatörvényt: www.nyest.hu/hirek/a-legliberalisabb-sajtotorveny !

1 bibi 2011. július 14. 15:14

Na, a Cohn-Benditnek lesz munkája megint.

Szegény Cameron.

Információ
X