nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Névvita
Új elnevezést akarnak egy korai emlőrákra

A sertésinfluenza után újabb betegség körül alakul ki elnevezési vita. A probléma most az, hogy a jelenlegi név túl ijesztő.

MTI | 2009. szeptember 25.
|  

Érdemes lenne a karcinómánál kevéssé ijesztő nevet használni a tejcsatornából kiinduló emlődaganat korai formájára, javasolták csütörtökön amerikai szakértők.

Az in situ duktális karcinóma (DCIS) az emlő tejcsatornáinak falából kiinduló elváltozás, melynek hosszú távú túlélési aránya megközelíti a 100 százalékot. Egy amerikai szakértői csoport ezért most azt javasolta: ne ijesszék meg a nőket az elváltozás diagnózisakor a karcinóma megnevezéssel.

„Hosszas vitánk volt a kérdésről” – idézte fel a szakértői sajtótájékoztatón Susan Reed, a Washington Egyetem orvosi iskolájának munkatársa.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) több független szakértőt kért fel, hogy vizsgálják meg, miként tájékoztatják és kezelik a DCIS-el diagnosztizált nőket. Feltételezésük szerint az agresszív karcinóma megnevezés az állapot indokoltnál agresszívabb kezelését eredményezi.
A DCIS állapotában a tejcsatornákban abnormális sejtek halmozódnak fel, de nem terjednek át az emlőben a környező szövetekre. Az 1980-as évek eleje óta, a mammográfia széleskörű elterjedésével a DCIS-el diagnosztizált nők száma hétszeresére nőtt. Becslések szerint 2020-ra 1 millió amerikai nő él ezzel a diagnózissal.

Az elváltozással diagnosztizált nők többségénél műtéttel eltávolítják az érintett sejteket, melyet időnként sugárterápia is kísér, ezért kevés adat van arról, mekkora kockázatot jelentene, ha nem avatkoznának be azonnal az orvosok.

A szakértői csoport nem minden tagja ért egyet a névváltoztatási ajánlással, mert úgy vélik, a tejcsatorna megváltozott sejtjei rákmegelőző állapotot jelentenek, ennek megfelelően kell kezelni az állapotot.

Információ
X