nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Twitter-opera

A tekintélyes londoni Royal Opera House alaposan feladta a leckét a Twitter közösségi portál rajongóinak: operalibrettó megírására kérte fel a rövid üzenetek alkotóit, ami nem könnyű feladat.

MTI | 2009. augusztus 11.
|  

Minden érdeklődő elküldheti a maga hozzájárulását a szövegkönyvhöz egy maximum 140 leütéses „tweet” (csirip) formájában. A kezdeményezés nagy visszhangot keltett, de a rövid mondatok összerakosgatása épkézláb cselekménnyé a vártnál nehezebbnek bizonyult, különösen azért, mert számos twitterező a szokásosnál is eredetibb fordulatokkal brillírozott.

A London központjában lévő Covent Gardenben működő társulat a szabadon folytatható történetnek csak az indítását adta meg: „Kora reggel egy pár áll karöltve a Covent Gardennél. A férfi a nő felé fordul és énekelni kezd”.

Eddig csak az első felvonás első jelenetét sikerült összehozni, a következő cselekménnyel: „William halálra unja magát egy toronyban, miután bosszúálló madarak fogságába került, mert egy társukat megölte. Hans segítséget ígért neki. A névtelen asszony elindult vegykonyhájába, hogy olyan főzetet készítsen, amelynek segítségével beszélni lehet a madarakhoz.”

„Ez teljes zűrzavar” – ismerte el hétfőn egy twitterező. – „Senki sem érti, mi történik.” Vasárnap egy másik azt kérdezte, mi lett a cselekménnyel. Egy harmadik felhasználó abbéli véleményének adott hangot, hogy Twitter-szakértőket kellene felkérni a segítségnyújtásra.

Az eredeti terv szerint az opera elkészülő részleteit megzenésítenék és szeptemberben előadnák a Covent Gardenben.

Mármint ha sikerül összetwitterezni.

Információ
X