nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Türelmi idő a szlovák nyelvtörvényben

Annak ellenére, hogy szeptember 1-jén Szlovákiában életbe lép a módosított államnyelvtörvény, még két vagy három hónapig valószínűleg nem kell büntetést fizetnie annak, aki megsérti a jogszabályt - jelezte a szlovák kulturális tárca.

MTI | 2009. augusztus 31.
|  

„Már készül az államnyelvtörvény módszertani végrehajtási utasítása. Ez egységesíti majd a jogszabály összes olyan kitételét, amelyet ma az érintett szubjektumok eltérően értelmeznek, illetve a jövőben értelmezhetnének” – jelentette ki Marek Maďarič kulturális miniszter a hét végén Pozsonyban.

A miniszter szerint a módszertani végrehajtási utasítás várhatóan november vagy december elejére készül el, s a tárca addig a törvénybe foglalt büntetéseket nem kívánja érvényesíteni.

A június végén elfogadott jogszabály szerint akár 5 ezer eurós pénzbüntetés is kiszabható azokra, akik megsértik a rendelkezéseket. A pénzbüntetést azonban írásos figyelmeztetésnek kell megelőznie, amely felhívná az illető figyelmét a hiányosságra.

A szlovákiai magyarok sérelmesnek érzik a nyelvtörvényt, s kedden Dunaszerdahelyen tüntetni fognak ellene. A nagygyűlést a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és néhány civil szervezet közösen szervezte. A dunaszerdahelyi DAC-stadionban megtartandó nagygyűlésre a szervezők mintegy hatezer embert várnak Szlovákia összes magyarok lakta vidékeiről.

Az eredeti tervekkel ellentétben nem lesz ott Dunaszerdahelyen Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke. „Schmitt Pál és Bauer Edit EP-képviselők a brüsszeli tiltakozó rendezvényen vesznek reszt” – mondta az Új Szónak Peczár Károly, az MKP pártigazgatója.

Beszédet mond egyebek között Grendel Lajos Kossuth-díjas szlovákiai magyar író is. Egy szlovák nemzetiségű felszólaló is lesz: Ondrej Dostál (Konzervatív Intézet) a nyelvtörvény módosítását szorgalmazó petíciót aláíró polgárok nevében beszél majd. A zárszót Csáky Pál, az MKP elnöke mondja el. A résztvevők várhatóan elfogadnak egy nyilatkozatot.

Nem szólhat a résztvevőkhöz a nemrég alakult új szlovákiai magyar párt, a Híd-Most képviselője. „Nagyon sok ember az MKP szervezésében érkezik, ezért nem akartuk azt kockáztatni, hogy kifütyülik a Híd képviselőjét” – közölte Peczár.

Információ
X