nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Külön külön a tudományágak gondolom kevésbé hatékonyak, mint ha összeegyeztetve...
  2023. 02. 01, 11:42  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tudományos videomegosztó oldal indult itthon

A Videotorium az oktatás és a kutatás számára biztosít ingyenesen használható felületet a tudományos eredmények, előadások közzétételére.

IT café | 2011. január 7.
|  

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) 2010 szeptemberében indította el saját fejlesztésű videomegosztó szolgáltatását, a Videotorium-ot, mely a hazai felsőoktatás-kutatás és közgyűjteményi kör által készített hang- és videofelvételek számára kínál ingyenes internetes megjelenési lehetőséget. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) TÁMOP 4.1.3 kiemelt projekt részeként megvalósított portál hazánkban az első oktatási-tudományos videomegosztó oldal, amely a fejlesztők szerint nemzetközi összehasonlításban is az egyik legmodernebb ilyen típusú szolgáltatás.

Az elsődleges felhasználói közösség – mintegy 600 000 oktató, kutató és hallgató – nagy mennyiségű audiovizuális tartalmat állít elő, melynek megfelelő tárolására, bemutatására és kifinomult visszakeresésére eddig kevés igazán jó lehetőség állt rendelkezésre. A feltöltést, szerkesztést és visszakereshetőséget támogató speciális funkciók a tudományos igényű ismeretterjesztés és tartalommegosztás követelményeihez igazodnak. A felvételek megosztásán túl a feltöltőnek lehetősége van előadásdiák csatolására és a felvételhez való szinkronizálására. A felvételek precíz leírását és tartalmuk feltárását könyvtári igényességgel megtervezett metaadatmodell támogatja, amely a tudományos világban elvárt visszakereshetőséget biztosítja. A fóliák és dokumentumok teljes szövegű indexelése pontos és azonnali információ-hozzáférést tesz lehetővé az internetezők számára.

Az oldal a nemzetközi sztenderdeken alapuló, országos felsőoktatási-kutatási eduID föderatív autentikációs és autorizációs infrastruktúrára (AAI) építi a felhasználók azonosítását. A Videotorium továbbá szabványos metaadatcsere-interfészt kínál a hozzá hasonló tartalomaggregátorok (például intézményi videorepozitóriumok, nemzetközi portálok) számára, amely lehetővé teszi a Videotoriumban tárolt tartalmak más keresőrendszerekben való megjelenítését.

Az oktatás, a távoktatás és a távtanulás támogatása mellett a Videotorium szerepet kíván vállalni a felsőoktatás-kutatás munkájának megismertetésében, a tudományos gondolkodás népszerűsítésében, ezen keresztül előmozdítva hazai oktatóink, kutatóink társadalmi elismertségét, a tudományos gondolkodás szélesebb körben való elfogadtatását. A gyűjtemény és szolgáltatás komoly szerepet játszhat tehát a hazai tudományos műhelyek eredményeinek közzétételében, s oly módon is fontos lehet, hogy azokat a külföldi hasonló szolgáltatásokkal megismertetheti, összekapcsolhatja.

A Videotoriumban jelenleg több mint 1100 órányi nyíltan hozzáférhető felvétel tekinthető meg a legkülönbözőbb témákban, az informatikától a biológián át a kozmológiáig.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X