nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tradicionális török hangszerek nyomában

2015. február 4-én este 7 órakor a budapesti Török Kulturális Központban tradicionális török hangszerekről beszélgethetnek.

nyest.hu | 2015. február 3.
|  

Ön tudja, hogy milyen hangszer a ney vagy az ud? És vannak-e magyar felfelelőik ezeknek a török hangszereknek? – Ha nem tudja, de kíváncsi a válaszra, feltétlenül látogasson el a Török Kávéházi Estek következő előadására, amelyet február 4-én este 7 órától rendeznek a budapesti Török Kulturális Központban.

Az immár 41. alkalommal megrendezett Török Kávéházi Estek vendégei ezúttal a tradicionális török hangszerek nyomába eredhetnek. A februári esten az érdeklődők megismerkedhetnek a törökországi, a kaukázusi és a belső-ázsiai török népek tradicionális hangszereivel.

Tradicionális török hangszerek nyomában
Forrás: nyest.hu

Az előadók Agócs Gergely népzenekutató, Somfai Kara Dávid etnológus és Gerzson János hangszerszakértő lesznek. Az előadást a Yunus Emre Enstitüsüben (1062 Budapest, Andrássy út 62.) tartják 2015. február 4-én, szerdán, este 7 órakor. A rendezvényt az Ethnosound világzenei hangszerbolt támogatja.

Időpont: 2015. február 4., szerda, 19 óra

Helyszín: Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ (1062 Budapest, Andrássy u. 62.)

Bővebb infó: Török Kávéházi Estek

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Buxoro 2015. február 3. 11:56

És ha magyarosan, akkor úd, minthogy van hosszú-rövid pár, amit történetesen a magyar írás is leképez. De, bár valóban jelent fát (fadarabot, nem az álló, lombos növényt) is, inkább a bot alapjelentés az, ami a legpontosabb.

Amúgy a naj / nej is arab eredetű szó, eredetileg nádszálat jelent, illetve az abból készült fúvóshangszert.

1 Sultanus Constantinus 2015. február 3. 10:50

Az ud magyar megfelelője a lant, és a szó nem török, hanem arab eredetű: az "al-'ud" jelentése 'a fa', ami laúd alakban került a spanyolba, onnan mint "Laute" a németbe, ahonnan a magyar átvette "lant" formában.

Információ
X