nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Törvénybe ütköző kísérlet, kallódó jogok

Szerzői jogok megsértése miatt 5 millió forintot kellett kifizetnie a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárnak, egy ügyvédi iroda szerint ugyanis haszonszerzés volt könyvtári beiratkozáshoz kötni a kistérségi honlapon közzétett kiadványok elérhetőségét, és ezzel több kiadónak is kárt okoztak – írta szerdai számában a Zalai Hírlap.

MTI | 2011. augusztus 31.
|  

A könyvtár néhány évvel ezelőtt az általa fenntartott Nagykar honlap védett részében számos digitalizált dokumentumot tett közzé, amelyhez csak a beiratkozott olvasók számára kiadott jelszóval lehetett hozzáférni. Egy éve működött a rendszer, amikor egy ügyvédi iroda levélben jelezte, hogy véleménye szerint több kiadónak kárt okoztak. Álláspontjuk az volt, hogy haszonszerzés volt a rendszer elérhetőségét könyvtári beiratkozáshoz kötni – mondta a lapnak Czupi Gyula könyvtárigazgató.

A könyvtár megszüntette a jelszóval védett tartalmak hozzáférhetőségét, az ügyvédi iroda pedig néhány levélváltás után megjelölte azt az összeget, amely szerinte fedezi a kiadók kárát és a jogászok munkáját. A megállapodás alapján a Halis István Városi Könyvtárnak több mint 5 millió forintot kellett kifizetnie; az összeg fele az ügyvédi irodát illette, a többi a kiadóknak jutott.

A fenntartó nagykanizsai önkormányzat Czupi Gyulát szerzői jog megsértése miatt fegyelmi büntetésnek nem minősülő írásbeli figyelmeztetésben részesítette.

Czupi Gyula a lapnak elmondta: vizsgálják a lehetőségeket, mert a jövő ebbe az irányba mutat, csak a kísérletük még jogszabályokba ütközött. Egy kiadó már jelezte a könyvtárnak, hogy jelszavas felületen közzétehetik a dokumentumaikat, a legnagyobb problémát azonban az jelenti, hogy bizonyos kiadványok jogtulajdonosait szinte lehetetlen megtalálni, így nem lehet az engedélyüket sem beszerezni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Nước mắm ngon quá! 2011. augusztus 31. 13:52

Felépül a "bemószerollak-sok-pénzért-jogász-vagyok-üzletág" Magyarországon is. Nyugat-Európában milliárdos forgalma van.

Információ
X