nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tolmács-segítség Haitinak

Eddig csak az igazságszolgáltatásban használt képes kártyákat tettek elérhetővé az interneten az amerikai Andrew Jackson Egyetem munkatársai.

nyest.hu | 2010. január 27.
|  

Eredetileg az igazságszolgáltatásban, angolul nem beszélő tanúk és áldozatok esetében használták azokat a képes kártyákat, amiket most elérhetővé tettek az interneten a haiti mentőmunkálatok gyorsítása érdekében.

„Láttam a tévében, ahogy a túlélők segítségért kiáltanak – kreol nyelven –, de azok, akik segíteni szeretnének, nem értik őket” – mondja Keith Schmoke, az Andrew Jackson Egyetem munkatársa, a kártya kifejlesztője. Az egyetem oktatói a diákok segítségével már eddig is számos nyelven fejlesztettek ki képes kártyákat, amiket Amerika-szerte sikerrel használnak a bíróságok. „Az egyetem egész személyzete támogatott abban, hogy a kreol nyelvű kártyák széles körben elérhetők legyenek. Ilyen időkben minden apró segítség, ha mégoly távolról érkezik is, életbevágóan fontos lehet” – vallja Schmoke, aki több emberrel tárgyalt, hogyan lehetne nyilvánossá tenni a tolmácseszközt.

A kártyacsomag végül közvetítőkön keresztül eljutott a katonasághoz, és most elérhető az Army Knowledge Online portálján. Eddig összesen 600 alkalommal töltötték le – adja hírül a webwire.com.

Információ
X