nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • durek: @Cypriánus: Elolvastam az Onno Hovers cikket, valóban érdekes, még egyszer köszönöm. Eláru...
  2020. 07. 07, 15:22  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @durek: "Igen sok párhuzam vonható a nyelvek és a gének működése, viselkedése között." Val...
  2020. 07. 06, 08:35  Mi is az az Uralonet?
 • durek: jav: talán segítene kiküszöbölni a hagyományos, de joggal vitatott családfa modell hiányos...
  2020. 07. 05, 16:54  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @Cypriánus: Talán itt lenne az ideje egy új módszertan kidolgozásának a nyelvészetben: Nye...
  2020. 07. 05, 16:16  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @szigetva: Elolvastam - Akkor szerkesztő vagy - mert én azt mondtam, hogy az vagy - mert a...
  2020. 07. 05, 13:01  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Több e-könyv fogy, mint nyomtatott

A világ legnagyobb internetes kereskedője, az Amazon.com boltjában a digitális formátum megelőzte a papírt. Pedig a nyomtatott kötetekből ma még jóval nagyobb a kínálat.

IT café, Barna József | 2011. február 2.
|  

A világ legnagyobb online áruházát üzemeltető amerikai Amazon.com a múlt héten – a 2010. negyedik negyedéves üzleti gyorsjelentésében – bejelentette, hogy ma már több elektronikus könyvet ad el az internetes felületen, mint nyomtatottat. Az adat az olcsóbb, papírborítású (paperback) kötetekre vonatkozik: 100 eladott ilyen példányra 115 eladott e-könyv jut. A kemény táblás nyomtatott könyveket a digitális formátum már tavaly nyáron megelőzte.

„A vásárlóinknak köszönhetően két jelentős mérföldkőhöz érkeztünk. Egyrészt túl vagyunk az első 10 milliárd dolláros negyedévünkön, másrészt – miután több millió harmadik generációs, Pearl e-ink kijelzővel ellátott Kindle-t adtunk el a negyedévben – a Kindle-könyvek megelőzték a paperback köteteket, és a legnépszerűbb formátummá váltak az Amazon.com-on” – nyilatkozta Jeff Bezos, a vállalat vezérigazgatója.

Az Amazon.com amerikai áruházának kínálatában – több millió ingyenes, szerzői jog által már nem védett munkán felül – ma körülbelül 810 ezer elektronikus könyv található, míg a nyomtatott kötetek száma több millióra rúg. A különféle formátumú kiadások forgalmi adatainak összehasonlításakor az ingyenes letöltéseket nem vették figyelembe.

A vállalat azt üzleti titokként kezeli, hogy hány Kindle olvasót adott el. Most is csak annyit árultak el, hogy a negyedik negyedévben több millió készülék fogyott, és a termék legújabb, harmadik generációjából több példányt vásároltak, mint a korábbi eladási rekordot felállító Harry Potter és a Halál ereklyéi című regényből. Az IDC piackutató becslése szerint a Kindle mintegy 41,5 százalékos piaci részesedéssel magasan vezeti az e-könyv-olvasók piacát.

Mennyire jó üzlet az e-könyv?

Az Amazon.com a tavalyi negyedik negyedévet egészséges növekedéssel zárta. Az árbevétel éves összehasonlításban 36 százalékkal, 12,95 milliárd dollárra, a nettó nyereség pedig 8 százalékkal, 474 millió dollárra nőtt. A Wall Street azonban nem volt elégedett, az elemzők ugyanis ennél is jobb számokat vártak.

A piacot egyébként régóta foglalkoztatja az a kérdés – és az ezt firtató felvetéseket a vállalat rendre elhárítja –, hogy a Kindle-biznisz mennyire nyereséges. Az iSuppli piackutató becslése szerint a harmadik generációs olvasó anyagköltsége 156 dollár körül alakul, és mivel a kiskereskedelmi ár ennél mindössze 33 dollárra több, gyanítható, hogy a gépet kis veszteséggel árulja az Amazon. Ez persze bejáratott üzleti modell – ugyanígy működik például a játékkonzolok piaca is –, a nyereség nem a hardver, hanem az ahhoz adott tartalom, jelen esetben a könyvek eladásából származik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X