nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tizenöt százalékkal bővült a nemzeti könyvtár katalógusállománya

Európai uniós támogatásból mintegy tizenöt százalékkal bővült az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) elektronikus katalógusállománya. A 227 millió forintos program keretében a magyar országos közös katalógust (MOKKA) is fejlesztették.

MTI | 2011. június 28.
|  

Az OSZK törzsgyűjteményének szintje a korábbi 48 százalékról 62 százalékra emelkedett. A feldolgozott rekordok betöltődtek a közös katalógusba, így a MOKKA is 250 ezer rekorddal bővülhetett – fogalmazott Sajó Andrea, az OSZK főigazgatója a programzáró hétfői tájékoztatón Budapesten.

A MOKKA fejlesztése során megújult a katalógus működtető rendszere, valamint megvalósult az egységesített besorolási adatok központi kezelése. Ennek köszönhetően egyre több könyvtár csatlakozhat a közös rendszerhez, amelynek révén a korábbiaknál jóval nagyobb könyvtári állomány válik elérhetővé.

A pályázat megvalósítása során az OSZK szorosan együttműködött az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR) szolgáltatását továbbfejlesztő Debreceni Egyetem könyvtárával. A fejlesztés országos szinten jelentős költségmegtakarítást jelent a könyvtáraknak és felgyorsította az állományokat leíró adatok hozzáférhetőségét. A korszerűsítés hozzájárult a leíró munka hatékonyságának növeléséhez: a kész katalógusrekordok egyszerűen átemelhetővé váltak a könyvtárak saját rendszereibe – hangzott el.

Az OSZK elektronikus katalógusa 1991-től folyamatosan működik. A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében az adatbázis-bővítés második szakaszában az 1926 és 1949 között állományba vett és feldolgozott könyvanyag korszerű feltárását végezték el. A fejlesztés célja a könyvtári dokumentumok egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítása volt – emlékeztetett Sajó Andrea.

Az igazgató sikeresnek értékelte a „Családi Olvasás Éve 2010” kapcsolódó rendezvénysorozatot is, amely egy éven keresztül fogta össze országos szinten a könyvtárak olvasásnépszerűsítő kampányát. A programcsomag több időpontban zajlott és különböző közönséget célzott meg. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2010 őszén a közös családi olvasást népszerűsítette, 2011 februárjában a „Közös költemény” kampánnyal játékot hirdetett, márciusban pedig részt vállalt az „Internet Fiesta” rendezvényen.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X