nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tiltakoznak a tankönyvesek a tankönyverjesztés államosítása ellen

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) levelet jutatott el valamennyi parlamenti képviselőnek azzal a kéréssel, hogy ne szavazzák meg a tankönyvterjesztésről szóló törvényjavaslatot,

Edupress | 2011. november 22.
|  

Az nemcsak a kiadók, hanem a tankönyvkereskedők helyzetét is ellehetetlenítené - nyilatkozta Szarvas-Ballér Judit a TVOT elnöke a Magyar Nemzetnek. A testület úgy véli, a Könyvtárellátó, mely a terjesztést végezné, minden tekintetben alkalmatlan a feladat ellátására.

A tankönyvterjesztésről szóló törvényjavaslat szerint az iskola feladata lenne a tankönyvellátás megszervezése és lebonyolítása, melyet az intézmények juttatás fejében végeznének. A Könyvtárellátó jutalékot fizetne az iskoláknak, az összeget pedig az oktatásügyért felelős miniszter állapítaná meg. Az ingyenes tankönyvre jogosultak után járó támogatás összegét a kiadók helyett a Könyvtárellátónak utalná az iskola.

A javaslat értelmében az iskoláknak nem kellene alkudozniuk a kiadókkal és a forgalmazókkal az árat illetően. A javaslatot készítő bizottság hangsúlyozza: a Könyvtárellátó nem profitorientált vállalat, így a megtakarítás tanítási-tanulási fejlesztésekre fordítható. Mindemellett a kormánypártok így kerülnék el, hogy a tankönyvterjesztők újra tankönyvbojkottal fenyegessék az iskolákat, amennyiben nem kapják meg időben a könyvekért járó pénzt.

A TVOT tiltakozik a törvényjavaslat ellen. Úgy vélik, nem lesz zavartalan a tankönyvellátás, ha elfogadják a jelenlegi módosítást. A testület levelében hangsúlyozza: sem megtakarítással, sem szakmai előnyt nem jelentene a módosítás, sőt a Könyvtárellátóval egy olyan szereplő kerülne a tankönyvpiacra, amely az eddigi versenyben mindig alulmaradt mind gyorsaságban, mind költséghatékonyságban. Mint írják: a Könyvtárellátó nem rendelkezik elegendő tapasztalattal, nincs megfelelő méretű raktárbázisa, és a szükséges, több száz teherautóval bíró gépjárműparkkal és alkalmazottal sem rendelkezik. A TVOT szerint a kívánt infrastruktúra kiépítése több milliárd forintba kerülne, és mindössze egy hónapban, augusztusban kellene teljes kapacitással üzemelnie.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X