nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tigris lett a félrefordításból

Oroszország megígérte, hogy három szibériai tigrist adományoz Dél-Koreának. Mindezt egy egyszerű fordítási hibából adódóan.

MTI | 2009. november 11.
|  

A szibériai tigris veszélyeztetett állatfaj. A vadászok népszerű célpontja egykor ezrével szaladgált a koreai félszigeten, ma viszont már a kihalás szélén áll, és csupán néhány példány tengődik belőle szabadon Oroszország keleti részén. Dél-Korea pedig szám szerint 51-et birtokol belőle, s ennyit is csak az amerikai és észak-koreai adományozók jóvoltából.

Ez a szám azonban hamarosan megemelkedik, köszönhetően egy könnyelmű orosz ígéretének.

Az történt ugyanis, hogy a természetes erőforrásokat felügyelő orosz szervezet elnöke, Vladimir Kirillov júniusban ellátogatott egy vadasparkba a koreai környezetvédelmi miniszter helyettesével. A társalgás folyamán utóbbi kifejezte, mennyire érdeklődik országa a szibériai tigris iránt. Mindezt azonban a társalgást koordináló tolmács úgy adta tovább: ugyan nem adományozna-e néhányat a veszélyeztetett állatfajból Ororszország. Válaszként Kirillov nagyvonalúan csak annyit kérdezett: fel tudnák-e nevelni, ha valóban megkapnák az ajándékot – számol be a Chosun című koreai lap.

Az orosz kormány ezek után nem sokat törődött az ötlettel. Egészen addig, mígnem a koreai környezetvédelmi miniszter egy kétoldalú környezetvédelmi találkozón hivatalosan is elő nem hozta a dolgot. Az orosz fél ekkor már kénytelen volt beadni a derekát. Így a 3 ragadozó – megpecsételendő a két ország közötti diplomáciai együttműködés 20 éves évfordulóját – nemsokára Dél-Koreába utazik.

Információ
X