nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Testbeszéddel a terrorizmus ellen

Újabb állomás a terrorizmus elleni harcban: a londoni Heathrow repülőtér alkalmazottjai külön oktatást kaptak testbeszédből.

nyest.hu | 2010. január 25.
|  

Leckét kaptak testbeszédből a londoni Heathrow repülőtér alkalmazottjai, hogy könnyebben kiszúrják a reptéri forgatag gyanúsan viselkedő elemeit, akik akár bombát is rejthetnek a kabátjuk alatt.

A gyanús külsejű utazókat amúgy is éber rendőrszemek tucatja igyekszik kiszűrni, ám a karácsonyi meghiúsult bombamerénylet óta a brit rendőrség úgy véli, ez nem elég: a terrorizmus elleni harcba a repülőtér egész személyzetének be kell szállnia.  Az alkalmazottak ezért részletes oktatást kaptak arról, milyen jelek alapján ismerhető fel egy esetleges öngyilkos merénylő.

Az izraeli modellre épülő, speciálisan terroristák felismerésére irányuló képzés anyaga titkos, ám azt azért lehet tudni, hogy elsősorban az idegesnek kinéző vagy láthatóan droghatás alatt álló utasokra kell felfigyelnie a személyzet tagjainak. Az idegesség egyértelmű jele pedig lehet például a szemkontaktus kerülése. Ezen felül tanácsos kiszúrni azokat is, akik nehéz, slampos kabátot viselnek, ami alatt könnyen megbújhat egy robbanó szerkezet.

Andy Trotter, az oktatás vezetője szerint a tréning objektív tényeket ad át az emberi viselkedésről. A lényeg az, hogy megtanítsák az alkalmazottakat célzottan figyelni akkor is, ha egész embertömeggel állnak szemben.

Információ
X