nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: 47 Megjegyzés: "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz...
  2023. 01. 31, 08:52  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nonverbál
Testbeszéd – mi mindent árul el rólunk?

Nem újdonság, hogy gesztusaink, mozdulataink árulkodóak: a hozzáértő szem a vesénkbe lát, gondolatainkat olvassa ki belőlük. Hacsak nem verjük át.

nyest.hu | 2010. február 6.
|  

Ha a szavaknak nem is adunk hitelt, a testbeszéd mindig megbízható információkkal láthat el bennünket – állítja James Borg, a téma szakértője. Neki egészen biztosan bevált a testbeszéd – ha más nem, eladott könyvei ezt bizonyítják: testünk óvatlanul adott jeleiről és azok értelmezéséről jelentetett meg egy sikerkönyvet a szerző, derül ki a Telegraph egy cikkéből.

Mi minden derül ki egy mozdulatból?
Mi minden derül ki egy mozdulatból?
(Forrás: sxc.hu/Andre Larsson)

Borg felhívja a figyelmet, hogy manapság lépten-nyomon első benyomások „áldozatai” vagyunk, hiszen az első találkozáskor eldőlhet, hogy valaki megbízik-e bennünk, megfelelő munkaerőnek és munkatársnak vél-e bennünket, netán szerelembe esik-e velünk vagy sem. Csakhogy ez – régóta tudjuk – korántsem csupán a szavainkon múlik. Sőt: a szakértő szerint az ilyenkor levont következtetéseknek vagy 90%-át a nonverbális jelek alapján fogalmazza meg beszélgetőtársunk. Mint mondja, a másik ember testbeszédének megfelelő értelmezése tulajdonképpen nem más, mint gondolatolvasás. Elvégre a gondolataink, érzéseink öltenek testet nonverbális kommunikációnkban.

Épp ezért hangsúlyozza James Borg, hogy ha megtanulunk megfelelően bánni ezzel a hangtalan nyelvvel, komoly sikereket érhetünk el. Nos, erre jó példa Barack Obama amerikai elnök: ő tudniillik nagy rajongója Borgnak és a könyvének. A szerző bókkal honorálja a rajongást. „Az elnök igen magas szinten használja a testbeszédet” – mondja. „Remek szemkontaktust tart, ami az őszinteség és egyenes viselkedés jele, és emiatt is sikerült olyan jól a kampánya” – teszi hozzá a szakértő.

Mégis, hogy fogjunk hozzá ennek a roppant hasznos nyelvnek az elsajátításához? Először is meg kell jegyeznünk, hogy a nők bizony némi előnnyel indulnak: a kutatások szerint a hölgyek hatékonyabban értelmezik mások testbeszédét. Borg szerint egész egyszerűen az intuíció képessége, a női ösztönök segítik őket ebben. Ennek ellenére a férfiak is sikeresen megtanulhatják kisilabizálni mások jelzéseiből a mögöttes tartalmat. Ehhez azonban valóban alapos tanulás szükséges: a rosszul alkalmazott vagy túlzásba vitt testbeszéd épp fordítva sülhet el.

A legfontosabb tehát a természetesség. Legalábbis a természetesség látszata. Ha pedig már mind roppant tudatosan használjuk majd a nonverbális jeleket, csak reménykedhetünk, hogy beszélgetőtársunk nem rendelkezik hasonló ismeretekkel, és nem ver bennünket át testbeszédével...

Információ
X