nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tartalommegosztás ingyen?

Különleges technológián dolgoznak az ausztrál-szingapúri kutatók: az új módszerrel a mobil eszközök maguk építhetnének fel hálózatot.

ITcafé | 2009. október 5.
|  

Ausztrál és szingapúri kutatók egy közös projektet jelentettek be, melynek célja egy olyan drót nélküli, „ad hoc mesh-hálózat” technológiájának létrehozása mobil eszközökre, mely lehetővé tenné, hogy a speciális wifi- vagy bluetooth-hálózat akár HD-videókat is képes legyen kezelni, s mindezt természetesen szolgáltatói közreműködés nélkül – írja az ITcafé.

A „mesh”-hálózat egy különleges megoldás, mely abban különbözik a hagyományos, a mobil eszközök kapcsolatát biztosító rendszerektől, hogy szakértelem nélkül üzemeltethető, nagy területet lefedő, lehetőség szerint olcsó eszközökből álló hálózat kiépítését teszi lehetővé (nagy sportesemények, rendezvények idején, egy sürgősségi szolgálat kommunikációjakor, vagy ha az a cél, hogy a mobilhálózat üzemzavarakor is elérjék egymást a résztvevők). Ezt (erősen leegyszerűsítve) úgy érik el, hogy nagy központi adók helyett sok kisebb routert kapcsolnak össze, melyeken egy speciális mesh-szoftver fut. A sűrű kapcsolati háló miatt egyrészt át lehet hidalni a távolságokat, másrészt kevésbé válik sérülékennyé a kommunikáció. Emellett ezek a hálózatok szinte teljesen automatikusak, maguk keresik meg azokat az útvonalakat, melyeken elérhetik a célgépet: a mesh rugalmasságát épp struktúrálatlansága, előre meg nem tervezettsége adja.

A mostani fejlesztést a National ICT Australia (NICTA és a szingapúri A*STAR Institute for Infocomm Research (I2R) végzi, s a befejezés határideje 2011. A kutatók legfőbb célja, hogy a felhasználók a mesh segítségével valójában a saját készülékeikből felépített hálózaton keresztül osszanak meg tartalmakat, ne pedig a szolgáltató által kínált sávszélességen.

Az még kérdés, hogy ehhez a megoldáshoz (ha nagy méretben is működőképesnek bizonyul) a nagy szolgáltatók majd mit fognak szólni, hiszen a routerként működő mobileszközök az egymásnak átadott adatmennyiségért nem fognak számlát benyújtani.

Információ
X