nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tarlós Istvánt kéne átnevezni?

Az utca- és intézményátnevezések még a Fidesz támogatói körében sem népszerű intézkedések, a lakosság többsége elutasítja őket.

nyest.hu | 2015. július 13.
|  

Az utóbbi öt év átnevezési hadjáratáról közölt szombaton összefoglaló cikket a Népszabadság Online. A cikk ír az átnevezési hadjárat nagyobb visszhangot kiváltott eseményeiről, mint a Moszkva, a Köztársaság vagy a Roosevelt tér, a Ferihegyi Repülőtér vagy a Ságvári Endre Gyakorlógimnázium  átnevezése, de megemlékezik néhány kevésbé ismert esetről, mint a répcelaki vagy a XVII. kerületi Úttörő utcák nevének megváltoztatása. (Újpest azonban csavaros ésszel próbálja megúszni az átnevezést.)

A lap felidézi a Policy Solutions közvélemény-kutatását, mely szerint a budapesti átnevezéseket a város lakóinak többsége elutasította, és abban az időben a Fidesz és a Jobbik szavazóinak körében is ezek voltak a legnépszerűtlenebb intézkedések. Az érintett területek lakói több helyen is tiltakoztak az átnevezések ellen, mindhiába.

A kilencvenes évek eleji átnevezéseket még a lakosság széles körében támogatták
A kilencvenes évek eleji átnevezéseket még a lakosság széles körében támogatták
(Forrás: julianhopkins.net)

A cikk felidéz néhány olyan esetet is,a mikor az átnevezések elmaradtak. Így például a kőbányai Óhegy parkot végül (egyelőre?) nem nevezték át Moszkva parkká, a második kerületben nem lett Tormay Cécile utca.

A cikkben szó esik a névváltoztatások eleni népi megmozdulásokról, köztük a Nevezzük át Tarlós Istvánt! Facebook-csoportról, illetve a „Ne turkálj a kukában, mert átnevezlek!” beszólásról.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Cimilla 2015. július 13. 17:43

(on: eleni, az ugye elleni? - off)

Információ
X