nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jogellenesen nevezték át
az Eszperantó utcát?

De miért is viseljen egy utca olyan nevet, mely nem jelent semmit, ha elnevezhetjük egy baráti ország diktátoráról is?

nyest.hu | 2015. augusztus 10.
|  

Kazanyban átnevezték az Eszperantó utcát, mely Oroszország egyedüli olyan utcája volt, mely a Zamenhof alkotta nemzetközi nyelv nevét viselte – az átnevezés oka feltehetően nem az, hogy a városatyáknak és -anyáknak kifogásuk van a mesterséges nyelv ellen, hanem egyszerűen méltó helyet kerestek Nurszultan Nazarbajev kazah elnök nevének. Az Eszperantó utca pedig Kazany egyik fontos, nagy forgalmú útja a városközpont közelében. 1927-ben nevezték el a mesterséges nyelvről, mely a húszas-harmincas években igen népszerű volt a tatár írók körében.

1900-ban kiadott eszperantó nyelvkönyv tatárok számára Gabdulla Tukaj tatár költő aláírásával
1900-ban kiadott eszperantó nyelvkönyv tatárok számára Gabdulla Tukaj tatár költő aláírásával
(Forrás: Wikimedia Commons / Aka ankaz / CC0)

Az évtized végén azonban a szovjet hatóságok hozzáállása radikálisan megváltozott: a korábban támogatott eszperantót gyakorlatilag betiltották. Samil Uszmanov jelentős tatár írót és dramaturgot többek között a nemzetközi eszperantó mozgalomban játszott szerepe miatt tartoztatták le, kihallgatás közben hunyt el. 1947-től 1989-ig az utca Andrej Zsdanov nevét viselte, a peresztrojkának köszönhetően kapta vissza korábbi nevét.

Az Eszperantó utcánál van a kazanyi metró egyik megállója, itt vannak az üzemeltetó irodái is
Az Eszperantó utcánál van a kazanyi metró egyik megállója, itt vannak az üzemeltetó irodái is
(Forrás: Wikimedia Commons / Mikhail (Vokabre) Shcherbakov / CC BY-SA 2.0)

Az átnevezés ellen jogorvoslati kérelmet két kazanyi lakos adott be. Az átnevezés ugyanis több ponton is sértené az utcanév-szabályozási rendeleteket. Egyfelől Kazanyban a földrajzinév-bizottság munkáját szabályozó rendelet szerint nem lehet utcát élő személyről elnevezni; másfelől az utcanév-változtatást legalább tíz személynek kell kezdeményeznie, de az Eszperantó utca átnevezését csupán egy személy, a helyi kazah nemzetiségi önkormányzat elnöke kérte.

A városi hatóságok most úgy érvelnek, hogy a földrajzinév-bizottságnak csupán javaslati joga van, másfelől az átnevezés megerősíti a Kazahsztánnal való baráti viszonyt (hogy ez utóbbi miért válasz az előbbi felvetésre, azt ne rajtunk kérje számon senki). Razil Valejev, a kazanyi városi tanács kulturális és nemzetiségi kérdésekkel foglalkozó bizottságának vezetője kijelentette, hogy az Eszperantó „semmit nem jelentő elnevezés”, így eltörlése senki nem zavar.

Ahogy az egy rendes illiberális demokráciában szokás, a lakosság véleményét az átnevezésről nem kérték ki. Alighogy az elnevezés tervéről szóló pletykák terjedni kezdtek, az utcanévtáblákat már le is cserélték. A lakosság az utcanévtáblák átragasztásával tiltakozott, tüntetésre is sor került, ez után négy embert le is tartóztattak. Az internetre felkerült egy az átnevezés ellen tiltakozó petíció is, melyet bárki aláírhat.

A bíróság a döntést augusztus 12-ére halasztotta, mivel az ügyet egy másik, hasonló jellegű esettel összevonták. Sajnos forrásaink nem részletezik, milyennel.

Források

Улица Эсперанто

Назовите в честь Нурсултана Абишевича Назарбаева новую улицу или набережную, а название Эсперанто сохраните на карте Казани!

«Эсперанто — ничего не значащее название»

Жители Эсперанто-Назарбаева начали «партизанскую войну»

В Казани задержаны 4 человека после пикета против переименования улицы в честь Назарбаева

В Казани переименовали улицу Эсперанто

Суд по улице Эсперанто перенесли

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X