nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tanácskozott a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása

Felszólítják a nyelvtörvény kérdésében illetékes Kárpátalja megyei tanácsot és az érintett járások és városok tanácsait, intézkedjenek a nyelvtörvény végrehajtása érdekében.

MTI | 2012. augusztus 29.
|  

A kisebbségbarát új ukrán nyelvtörvény rendelkezéseinek végrehajtására szólította fel a kérdésben illetékes kárpátaljai megyei önkormányzatokat a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának (KHÖT) fóruma kedden Beregszászon. A kárpátaljai magyar települések önkormányzatait tömörítő KHÖT huszadik alkalommal megtartott fóruma üdvözölte a nyelvtörvény elfogadását, és köszönetét fejezte ki Viktor Janukovics ukrán elnöknek és a kormányzó Régiók Pártjának (PR) a jogszabály kidolgozása és parlamenti elfogadása során kifejtett munkáért. A nyelvtörvény elfogadásával Ukrajna ismét lépett egyet az európai integráció útján, teljesítve azokat a vállalásokat, amelyeket a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartájának ratifikálásával tett – hangzott el a tanácskozáson.

A fórumon elmondott beszédében Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a KHÖT elnöke, Beregszász polgármestere emlékeztetett, hogy a nyelvtörvény hatályba lépésével Kárpátalján megyei szinten és a régió számos közigazgatási egységében, valamint településén regionális nyelv lett a magyar. Szerinte ez az ukrajnai kisebbségek irányába tett, eleddig példa nélkül álló gesztus. Fontosnak nevezte, hogy a kárpátaljai magyarság éljen a törvény által számára biztosított lehetőségekkel.

A KHÖT fórumának résztvevői nyilatkozatot fogadtak el, amelyben felszólítják a nyelvtörvény kérdésében illetékes Kárpátalja megyei tanácsot (közgyűlést), a beregszászi, a nagyszőlősi, a munkácsi és az ungvári járások tanácsait, Beregszász és Csap megyei jogú városok képviselőtestületeit, hogy saját hatáskörükben intézkedjenek a jogszabály végrehajtása érdekében.

Az önkormányzati fórum Gajdos István elnökletével tanácsadói testületet hoz létre a nyelvtörvény végrehajtásának elősegítése céljából, és felkéri Csernicskó István nyelvészt, főiskolai tanárt, valamint Tóth Mihály és Jaroszlav Lazur jogászokat, hogy vegyenek részt a bizottság munkájában. A fórum megkereséssel fordul a Bethlen Gábor Alaphoz, hogy nyújtson támogatást a tanácsadói testületnek annak érdekében, hogy magyarországi szakértőket is bevonhasson a munkájába.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X