nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Táborban tanulják dédapáik nyelvét az ír gyerekek

A hagyományos gael sportok, sok játék és tánc mellett komoly nyelvtanulás is várja a nyelvi táborba jelentkező ír gyerekeket.

nyest.hu | 2010. augusztus 4.
|  

Játék, sportolás, tánc – és nyelvtanulás, méghozzá komolyan. Így lehetne összefoglalni azt a Gaeltacht névre hallgató nyári táborsorozatot, amely egész nyáron várja az ír általános és középiskolásokat.

Bár a kéthetes program nyári tábor néven vált ismertté, a szervezők nem igazán szeretik tábornak hívni, mivel a tanterv erősen épít az iskolában elvárt követelményre – írja az Irish Times. „A célunk az, hogy kiegészítsük, amit a tanár mond az órán, és lehetőséget adjunk a diákoknak, hogy magabiztosságot szerezhessenek az ír használatában” – magyarázza a programvezető. Ennek megfelelően, noha lehet angolul kérdezni, ha valami nem megy írül, az oktatók igyekeznek arra bátorítani a gyerekeket, hogy beszéljenek a lehető legtöbbet írül.

A diákok pedig nemcsak hasznosnak találják, de egyúttal élvezik is a rendezvényt: „Egyértelműen fejlődöm. Amikor megérkeztem, nem tudtam lefolytatni egy beszélgetést írül” – mondja a 17 éves Kevin. „Egy idő után elkezdesz írül gondolkodni” – teszi hozzá a 13 éves Clíodhna, aki főként a tradicionális sportokért, például a gael kosárlabdáért lelkesedik. A 14 éves Siobhánt pedig a társaság dobja fel: „Először nem akartam jönni. Otthon akartam maradni a barátaimmal, de most annyi új barátom van. Meg fogom mondani a többieknek is, hogy nem kell félni, mert új barátokat szerez az ember.”

A tábor azért is különösen hasznos, mert felkészíti a nebulókat az érettségire, amelyben egyre fontosabb részt képez az ír nyelvvizsga. Az összeredménynek eddig csak 25, most viszont 40 százalékát jelenti a nyelvi rész.

Címkék: Oktatás, Írország
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X